Çayda çıra oyunu nasıl oynanır? Çayda çıra oyununun manisi nasıldır? Çayda çıra hangi yöreye aittir? Çayda çıra oyununun aksesuarları nelerdir?
Elazığ yöresi oyunudur Çayda çıra. Ancak günümüzde birçok bölgede ve yörede kına gecelerinin vazgeçilmezidir desek yeridir. Basit bir oyundur aslında. Kızlı ve erkekli gruplar halinde oynanır.
Genellikle kına gecelerinde tercih edilse de düğünlerde de bu oyuna rastlamak mümkündür. Gelin ve damadın salona girişinde bu oyun oynanmaktadır.
Çayda çıra nasıl oynanır?
Kızlar ve erkeklerin elinde mum vardır.
Bakır bir tabak üzerine yerleştirilen 3-5 mum olur.
Oyunu oynayacak kişi sayısında bir kısıtlama olmasa da 5 çifti geçen koreografiler pek tercih edilmemektedir. Fazla kalabalıkta karışıklık olabilir.
Oyun kendine has bir müzik eşliğinde ve manilerle sergilenir. Oyuna başlarken şu mani söylenir;
"Yansın şamdanlarda mum,
Olsun ergenler sıra.
İnsin davula tokmak,
Başlasın Çayda Çıra."
Mani ardından oynayacaklar sahneye çıkar. Çember oluşturulur. Kızlar orta alana geçerek eğilir. Erkekler ise kızların etrafında bir tur döner. Ardından yeniden çember oluşturulur ve sonrasında düz bir çizgi oluşturana kadar dönülür. Düz çizgi oluşturulması ardından ileri 8 adım gelinir ve eğilerek şamdanlar yere bırakılır. Şamdanların bırakılması ardından çayda çıra oyununa has bir türkü söylenir. Türkü ardından yeniden şamdanlar alınır ve sahneden çıkılır.
Çayda çıra aksesuarları
Kızların kıyafetleri
- Baş örtüsü
- Gömlek
- Üç etek
- Şalvar
- Kemer
- Potin
Erkeklerin kıyafetleri
- Gömlek
- Yelek
- Kuşak
- Şalvar
- Yumurta topuk ayakkabı
Hem kızların hem erkeklerin kullandıkları aksesuarlar
- Şamdan ve mum