Arabaşı için gerekli malzemeler nelerdir? Arabaşı nasıl yapılır? Arabaşı hangi yöreyle özdeşleşmiştir? Arabaşının adı nereden gelir?
Aslında Anadolu'da birçok bölgede bilinir Arabaşı. Bizim tarif edeceğimiz Arabaşı ise Yozgat'a has, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez yemeğidir.
İşte Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi'nin bilgilerine göre Arabaşı...
Akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce yapılan sohbetler esnasında ikram edilen bir çeşit ara öğün yemeğidir. Bu sebeple yemeğin asıl adı “ara aşı” olmasına rağmen halk ağzında söylene söylene "arabaşı" şeklini almıştır.
Arabaşı için gerekli malzemeler (12 kişiliktir)
Hamuru İçin:
5 kg su
650 gr un
5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynamaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet siniye dökülüp soğutmaya terk edilir.
Çorbası İçin:
Tavuk veya Hindi eti (göğüs)
5 kg su
5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un)
2 kaşık salça
1 kaşık pul biber
150 ve 200 gr yağ
Arabaşı nasıl yapılır?
Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir.
İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır.
Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.
AFİYET OLSUN.