At insanı ısırır mı? At insanı ısırır veya vücuda zarar verirse ilk olarak ne yapılması gerekir? At ısırmasında izlenmesi gereken yol nedir? Aşı olmak gerekir mi?

“At insanı ısırır mı?” sorusuna cevap verelim: EVET ısırır.
Atların insanı ısırmasına yönelik eylemi “davranış bozukluğu” olarak değerlendiriliyor. Pek temkinli yaklaşım gösterilmese de dikkat edilmesi gereken çok ciddi bir durum.

İlk ne yapılmalı?

Öncelikli olarak yapılması gereken ısırılan bölgenin sabunlu suyla yıkanmasıdır.
Kanamalı, sürtünmeli yaralarda mutlaka doktora gidilmelidir. Pek sık yaşanan bir olay olmadığı için doktorlar da konuya yabancı ve pek tecrübe sahibi değil.
İlk yapılan uygulama önlem amaçlı kuduz aşısı... Dozu ise 3 ile 5 arasında değişiyor. İlk aşı sonrası ikinci ve üçüncü 3’er gün arayla. Dördüncü bir hafta sonra ve beşinci (son aşı) 15 gün sonra yapılıyor.
Köpeklerde gözlem süresi var ama atlarda bu yok. Köpeklerde 9-10 günlük bir gözlem sonrası hayvan iyiyse aşıyı kesebiliyorlar. Veya kedi veya köpeğin aşı kartını gördüklerinde de sağlıklı olduğuna inanıp aşıya gerek duymuyorlar.

Önlem amaçlı aşı zorunlu

Ve şöyle bir çelişkili durum da söz konusu; Atlarda kuduz aşısı zorunlu değil. Yaptırılmasına gerek görülmüyor. Ancak olası bir ısırılma veya benzeri durumda kuduz aşısı yaptırılıyor. Gerekçe de binde bir ihtimal bile olsa önlem amaçlı aşı zorunlu görülüyor...
Ve bazı doktorların şöyle bir görüşü söz konusu; Atın saldırısı sonrası kıyafet yırtıldı mı, ısırılan bölgede kanama var mı? Tabii ki tüm bunlar enfeksiyon kapıp kapmamasıyla alakalı. Buna göre de ilaç vermeleri söz konusu.

Ayrıca şöyle bir durum da var! Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde önemle durduğu konulardan. Eğer ısırılan kişi aşılarını yaptırmıyorsa takip ediliyor ve zorla yaptırılıyor. Ayrıca ısıran hayvan için de gözlem ve takip var (En azından yasa böyle diyor).

DİKKAT DİKKAT DİKKAT! Lütfen çocukları gösteri amaçlı veya çocukların binmesi için kullanılan küçük atlara kontrollü yaklaştıralım (Amaç sevgiye set çekmek değil). Çünkü çok nadir de olsa atların adına davranış bozukluğu denilen hallerde saldırıya geçmeleri mümkün (Birebir görüldü).
Ayrıca o an saldırıya uğrayan çocugun psikolojisine de dikkat edilmeli ve ileride kalıcı izler bırakmamasına özen gösterilmeli.

NOT: Bu yazı bilimsel bir anlatımdan ziyade gerçek hayatta yaşanmış bir olay sonrası kaleme alınmıştır. Çünkü bilgi çağında yaşıyoruz ama konuyla alakalı bilgi sınırlı.