Hoşgörü ve barışın sembolü olan alim, düşünür, şair sufi ve mutasavvıf Mevlana'nın fanilere sözleri ve yaşam felsefesi nedir?

Mevlana dendiğinde akla; Hoşgörü, sevgi ve barış gelir. Ki o barışın evrensel sembolüdür. Mevlana Celaleddin Rumi, 13. yüzyılda yaşamış ve tüm dünyaya mal olmuş bir İslam alimi, düşünür, şair, sufi ve mutasavvıftır. 66 yıllık hayatında din ayrımı gözetmeksiniz herkese dokunabilmiş, kim olursa olsun herkesi kucaklayabilmiş bir isimdir Mevlana.

Öyle ki eserleri, onlarca dile çevrilmiş, ardında bıraktığı sema geleneği UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girmiş ve her yıl yapılan Şeb-i Arus törenleri ile de evrensel bir boyut kazanmıştır.

İşte Mevlana’nın fainelere sözü...

“Duyduğum, dokunduğum, gördüğüm, tattığım, kokladığım için var bu dünya... Farkında olduğum için... Kendim yazdım, kendim oynadım en başından beri...
O yüzden ki bir dünya yarattım, roller verdim sahnedekilere...

Sevdim; sevgilim, paylaştım; dostum dedim...
En derinimde hissettim; annem, kızdım da kıyamadım; babam dedim...
Geçer dediklerimi geçirdim...
Biter dediklerimi bitirdim...
Nefret ettiklerimi sildim, geçtim...
Gün oldu; silkindim, yeter dedim...
Geride bıraktıklarım hesap sormaya kalkmasın o yüzden bana...

Farkında olduğum için var oldunuz, vazgeçtiğim için bugün yoksunuz...
Bu nasıl bir cüret ki; bir başka hayata müdahil olma, umarsızca sorgulama, pervasızca yargılama hakkını bulur insan kendinde...
Haddinizi aşmayın ey faniler...
Ben yok olmayı kabullenirken, kar taneleri mütemadiyen ayak izlerimi kapatmaktayken, güneş bile her gün batarken, sizdeki ne arsızlıktır; silinmeyi dahi kabul edemiyorsunuz bir başka faninin zihninden... Mezarlıklar, kendini vazgeçilmez sananlarla doluyken, yerin üstündeki bu şatafat da neyin nesi oluyor acep?
Uğraştırmayın da dağılın hadi...
Dağılın ve gidin, ama bilin...
Kör cehalet çirkefleştirir insanları!
Suskunluğum asaletimdendir...
Her lafa verecek bir cevabım var...
Lakin bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye...”