Mart ayında ne tür etkinlikler var? Mart ayındaki haftalar ve günler nelerdir? İşte takvime göre günler ve haftalar...

Yılın belli aylarında belli haftalar ve günler vardır. Mart ayı da haftaların fazla olduğu süreçlerden biridir. Takvim yaprakları mart ayına geldiğinde ne tür etkinlikler var bir bakalım...

Mart ayındaki gün ve haftalar

1-7 Mart Deprem Haftası: Deprem bilinci uyandırmak adına etkinlikler düzenlenir. Vatandaşların depreme karşı hazırlıkla olmalarına çalışılır.

1-7 Mart Yeşilay Haftası: Deprem haftasıyla beraber kutlanır. Yeşilay Haftasında alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler başta olmak üzere tüm kötü alışkanlıklara dikkat çekilir. Özellikle çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması, sağlıklı ve mutlu bir toplum oluşturmak adına çalışmalar yapılır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Bir anlamda Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da kutlanır. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası: Bilim ve Teknoloji haftasında; insanlık için büyük önem arz eden bilim ve teknoloji konusunda bilgilendirmeler yapılır.

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü: Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda coşkuyla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

14 Mart Tıp Bayramı: 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

Özel gün ve tarih Pİ GÜNÜ

14 Mart Pi Günü: Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü ve 15-21 Tüketiciyi Koruma Haftası: 15 Mart’ın Dünya Tüketici Hakları Günü olarak anılmasının sebebi, 15 Mart 1962 yılında ABD’nin o dönemdeki başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada ilk kez "Tüketici Hakları" diye bir kavramdan söz etmesidir. 1985 yılında ise Birleşmiş Milletler aldığı kararla bu konuşmanın yapıldığı tarihi, yani 15 Mart’ı Dünya Tüketici Hakları günü ilan etmiştir. 15 MartÜlkemizde Dünya Tüketiciler Günü adıyla kutlanmakta olup, ayrıca 15-21 Mart tarihlerini içine alan haftada da Tüketici Haftası kutlanmaktadır.

18 Mart Çanakkale Zaferinin Yıldönümü: Kahraman Mehmetçiğin 1915 yılında dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı destanın yıl dönümü nedeniyle kutlanmaktadır.

20 Mart Dünya Mutluluk Günü: Birleşmiş Milletler 2012 yılında 20 Mart tarihini "Uluslararası Mutluluk Günü" olarak ilan etmiştir. Hedef, insanların senede bir de olsa bir araya gelerek mutluluğu şölenlerle kutlamaları, kendilerini mutlu edecek minik de olsa tüm faktörleri hatırlamaları olarak belirlenmiştir.

Bahara selam olsun!

21 Mart Nevruz Bayramı: Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alır. 21 Mart gece ile gündüzün eşit olduğu ve bundan sonra gündüzün uzayacağı gün dönümüdür. Nevruz, inanışa göre baharın ilk günü ve yıl başıdır.

21 Mart Dünya Şiir Günü: İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü'nün amacı "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak" olarak nitelendirilir.

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü: Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 tarihinde 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan etmiştir. 21 Mart günü (21/3) Down sendromlu insanlarda 21.ci kromozomun 3 tane olmasını simgeliyor.

21 Mart Dünya Kukla Günü: 21 Mart tarihinde UNESCO çatısı altındaki UNIMA (Uluslararası Kukla Birliği) merkezinin tüm dünyadaki kuklacıların harekete geçerek kukla sanatının bir sanat formu olarak farkına varılmasını ve bu sanatın gücüne dikkat çekilmesini amaçlar.

21-26 Mart Dünya Ormancılık Günü: Türkiye'de Orman Haftası ve Ağaç Bayramı adıyla da adlandırılır. Amacı ormanların önemini öğretmektir. Hafta boyunca fidan dikilir ve ormanların doğa ve ekonomiye katkıları anlatılır.

22 Mart Dünya Çocuk Şiirleri Günü: Merkezi Belçika'nın Lieg kentinde bulunan Uluslararası Dünya Şiirleri Örgütü 1978 yılında; her yıl 22 Mart'ın Dünya Çocuk Şiirleri Günü olarak kutlayıp, değerlendirilmesini kararlaştır. Dünya Çocuk Şiirleri Günü evrensel bir gündür. Yalnız ülkemizde değil Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde aynı gün kutlanır.

22 Mart Dünya Su Günü: İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında önerilen "Dünya Su Günü" gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasını amaçlamaktadır.

23 Mart Dünya Meteoroloji Günü: Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Teşkilatı (World Meteorological Organisation-WMO) ana sözleşmesi 23 Mart 1950 tarihinde yürürlüğe girdiği için kutlama yapılır.

27-30 Mart Kütüphane Haftası: Türkiye’de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta Kütüphane Haftası olarak kutlanır. Haftanın amacı; okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak, kütüphaneleri tanıtmak ve kütüphanelerde verilen hizmetler hakkında bilinçlendirmektir.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü: En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.