Plastik Poşet Kanunu nedir? Poşet paraları nereye gidecek? Hangi poşetler ücretsiz olacak? Poşeti bedava verenlere nasıl bir ceza verilecek?

Yeni yılla birlikte "plastik poşet kanunu" da devreye girdi. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren artık market poşetleri ücretli veriyor. Amaç; çevre kirliliğinin önlenmesi.

Karar, Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre Kanunu kapsamında alındı. Artık marketlerden alışveriş yapan kişiler poşet almaları durumunda en az 25 kuruş ücret ödemek zorunda. 

Poşet paraları nereye gidecek?

Çevre ve Şehircilik Bakanının açıklamasına göre her bir poşet için tüketiciden en az 25 kuruş alınacak. Bu ücret içerisinden 15 kuruşu, 'Geri Kazanım Katılım Payı' olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracak. Kalan 10 kuruşluk bedel ise plastik poşetlerin maliyeti.

Geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası uygulanacak. Plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına ise depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek.

Bütçeye kalacak paralarla; altyapı sıfır arık bisiklet yolları yürüyüş yolları gürültü bariyerleri, arıtma tesisleri yapılacağı açıklanıyor.

Ücretsiz olan poşetler

Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetler kapsam dışında.

Tekstil ürünlerinde çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de ücretsiz olarak temin edilecek.

İşte o kanun

Plastik Poşetlerin Paralı Olması Konusundaki Kanun Maddesi:

Poşet ücreti

EK MADDE 13- Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik
poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilir. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak
üzere Bakanlıkça oluşturulacak komisyon aracılığı ile belirlenir ve her yıl için güncellenir.
Bu maddedeki düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.”

Plastik poşetlere alternatif çözümler

File çantalar

Eski dönemlerde çok yaygındı. Hem uzun ömürlü hem de doğa dostu. Kadınlar için de yeniden bir gelir kapısı haline geldi. Örülüp satılıyor. Örme pazar fileleri 10-40 lira arasında değişen fiyat aralıklarında satılıyor.

Bez çanta

Bazı kurumlar ücretsiz olarak dağıtılıyor. Uzun süreli kullanımı söz konusu. Bez çanta fiyatları 2,60 liradan başlıyor 30 liraya kadar çıkıyor.

Kese kağıdı

Uzun süreli olmasa da iş görme anlamında kısa vadeli çözümlerden. Fiyatları kilosuna ve adedine göre 5 ila 90 lira arasında değişiyor.

Pazar çantaları

Fiyatları 4 liradan başlıyor.

Pazar arabası

En ucuzu 20 lira. Tekerlek ve kumaş kalitesine göre fiyat baremi değişiyor.