Hikayeye göre Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe’deki sofrasında sanatçı ve yazarlar vardır. O Nazım Hikmet’i de ister... Ancak Nazım Hikmet olumsuz yanıt verir... Peki bu olay doğru mudur?

 

Deniz Kızı Eftelya sözü...

Hikayenin devamında gece yarısı evine gidilen Nazım Hikmet’in "Ben Deniz Kızı Eftelya değilim, bir şairim" dediği belirtilir...

Nazım Hikmet’in gelmemesi üzerine de Mustafa Kemal Atatürk’ün "İçinizde bir şair var o da buraya gelmiyor" yorumunda bulunduğu yazılır... Oysa işin aslını Nazım Hikmet kendisi anlatır... İşte o olayın gerçek hikayesi;

İşin doğrusu

"Bakın cancağazlarım! Elbette aslı yoktur. Ama dünyanın her yerinde halklar efsane uydurmaya bayılır. Bir kez tutunca da kimse kimseyi işin doğrusuna inandıramaz.
Şimdi, Mustafa Kemal dünyanın en nazik ve efendi adamlarından biriydi. İnsanları gece yataklarından kaldırıp keyfi öyle istedi diye ayağına çağırtmak onun yapacağı birşey değildi.
Ben bu hikayenin neresini düzelteyim. Atatürk’ün ancak kendini bilmez sarhoşlara yakışan böyle bir davranışın içine girmesi bir yana, adamı kimse sarhoş görmemiştir! Bana hiçbir zaman böyle bir davet gelmemiştir. Kendisine daima hayranlık duymuş ve saygı beslemişimdir. O olmasaydı Türkiye olmazdı! Bir davet gelmiş olsaydı O’ndan geri çevirir miydim? Bir kere devletin başı adam. Hem de nasıl bir baş!
Deniz Kızı Eftelya sözüne gelince; Devrinin ünlü bir sanatçısı olmalı kadın. Böyle birini incitici ve küçültücü bir söz de bana yakışmaz."

NOT: Mustafa Kemal Atatürk ile Nazım Hikmet arasında geçtiği iddia edilen bu hikaye özünde aynı ancak sözleriyle farklı olarak birçok yerde kullanılmaktadır.

Bi'SORU DAHA?

Atatürk’ün Türk Gençliğine Hitabesi nasıldır?

Atatürk, Gençliğe Hitabesi’ni nerede okumuştur ve Türk Gençliğine verilmek istenen mesaj nedir?...

Varlık Vergisi’nin çıkarılma nedeni nedir?

1942 yılında görüntüde II. Dünya Savaşı’nın çetin koşulları nedeniyle çıkarılan Varlık Vergisi’nin gerçek amacı...

Atatürk'ün kahraman Türk kadını ile ilgili anısı ve sözü nedir?

Kurtuluş Savaşı sonrası Mustafa Kemal Atatürk, 1923'te Tarsus ziyaretinde Adile Çavuş ile nasıl...

Kızılay adını kim vermiştir?

Kızılay'ın kuruluş amacı nedir? Kızılay'ın tarihi süreci nasıldır? Kızılay adını kim vermiştir?...