Kızılay'ın kuruluş amacı nedir? Kızılay'ın tarihi süreci nasıldır? Kızılay adını kim vermiştir? Kızılay'ın temel ilkeleri, vizyonu ve misyonu nedir? 

Osmanlı döneminde insani bir cemiyet kurulmuştur. Amaç, savaş alanında yaralanan ve ya da hastalanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmektir.

 

O cemiyetin günümüzdeki adı ise Kızılay’dır.

İşte Kızılay’ın tarihi süreci;
11 Haziran 1868: Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti
1877: Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti
1923: Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti
1935: Türkiye Kızılay Cemiyeti
1947: Türkiye Kızılay Derneği

Kuruluşa halkın tek kelime olarak bildiği ve benimsediği "KIZILAY" adını Büyük Önder Atatürk vermiştir.

Kızılay'ın temel ilkeleri

İNSANLIK: Savaş alanında yaralılara ayrım gözetmeksizin yardım etme isteğinden doğan Kızılay, her nerede olursa olsun insan ıstırabını ulusal ve uluslararası kapasitesi dâhilinde önlemek ve dindirmek için çabalar. Amacı insan hayatının, sağlığının korunması ve insan onuruna saygı duyulmasının sağlanmasıdır. Karşılıklı anlayışı, dostluğu, işbirliğini ve kalıcı barışı destekler.

AYRIM GÖZETMEMEK: Kızılay, milliyet, ırk, dini inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmez. İnsan ıstırabını, en ivedi ve zaruri ihtiyaçlara öncelik vererek dindirmeye çalışır.

TARAFSIZLIK: Kızılay, herkesin güvenini kazanmak amacıyla, düşmanlıklara taraf olmaz ve hiçbir zaman siyasal, ırksal, dinsel ve ideolojik nitelikteki ihtilaflara girmez.

BAĞIMSIZLIK: Kızılay bağımsız bir kurumdur. Kızılay, insancıl faaliyetlerinde kamu otoritelerinin yardımcısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarına tabii, ancak kendisine her daim Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Hareketi temel ilkelerine uygun hareket etme olanağı veren bir özerkliğe sahiptir.

GÖNÜLLÜ HİZMET: Kızılay, hizmetlerinden hiçbir şekilde çıkar gözetmeyen gönüllü bir yardım kurumudur.

BİRLİK: Türkiye’de “Kızılay” adı altında tek bir dernek kurulabilir. Bu dernek herkese açıktır. İnsancıl faaliyetlerini bütün yurdu kapsayacak şekilde yürütür.

EVRENSELLİK: Diğer ülke ulusal dernekleri ile eşit statüye sahip ve karşılıklı yardımlaşmada onlarla eşit sorumlulukları ve görevleri paylaşan Kızılay, dünya çapında bir organizasyonun içinde yer alır..

Kızılay'ın misyonu

"Proaktif bir kurum olarak afetlerde ve olağan dönemde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek, güvenli kan teminini gerçekleştirmek ve zarar görebilirliği azaltmak."

Kızılay'ın vizyonu

"Türkiye’de ve dünyada, insani yardım hizmetinde model alınan, insanların en zor anlarında yanındaki kuruluş olmak.”

Bi'SORU DAHA?

Kızılay adını kim vermiştir?

Kızılay'ın kuruluş amacı nedir? Kızılay'ın tarihi süreci nasıldır? Kızılay adını kim vermiştir?...

Atatürk’ün Türk Gençliğine Hitabesi nasıldır?

Atatürk, Gençliğe Hitabesi’ni nerede okumuştur ve Türk Gençliğine verilmek istenen mesaj nedir?...

Kanuni Sultan Süleyman dönemi nasıldır?

Kanuni Sultan Süleyman nerede doğdu? Kanuni Sultan Süleyman’ın kısaca hayatı... Kanuni Sultan...

Mustafa Kemal'in kendisini bekleten bakana cevabı nedir?

Mustafa Kemal, Anafartalar ve Arıburnu zaferleri sonrası İstanbul'da Dışişleri Bakanı ile...