Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Lozan Antlaşması’nın "hezimet" ve "zafer" olarak görülmesini değerlendirdi…
İlber Ortaylı, Kurtuluş Savaşı sonrası imzalanan Lozan Antlaşması ile ilgili “zafer” ve “hezimet” yorumlarını değerlendirdi… Televizyonda iki programda açıklamada bulunan Ortaylı’nın sözlerinin özeti şöyle:
Boş laf bunlar
“Lozan’ın hezimet olduğunu söylemek kahvede geğirerek tesbih çekmektir. Boş laflar bunlar. 50 yıldır bu lafı duyuyorum. Duruyor duruyor bu laf ısıtılıyor. Lozan ne hezimet ne zafer. Bu uzlaşma. Karşınızdakinin çok aptal olması lazım ki zaferden bahset.
Kimse Lozan’da istediğini elde edemedi. Kuvvetler sınırlıydı. Türkiye Misak-ı Milli dediğimiz sınırların belli bölümünü korudu. Türk istemez mi gitsin Selanik’i kurtarsın!
Bu bir uzlaşmadır.“
Peki Lozan Antlaşması nedir?
Kurtuluş Savaşı sonrası 24 Temmuz 1923'te İsviçre'de Lozan şehrinde Fransa, Japonya, Romanya, İtalya, Birleşik Krallık, Yunanistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Belçika, Portekiz temsilcileri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri arasında Leman gölündeki Beau-Rivage Palace'ta imzalanan barış antlaşmadır.
Lozan Antlaşması, 6 Ağustos 1924 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu antlaşmayla sadece Musul sorunu çözülemediğinden Irak sınırı belirlenememiştir. Savaşın suçlusu olarak Yunanistan belirlenmiştir.