Gençlik Marşı'nın hikayesi nasıldır? Gençlik Marşı nereden alınmıştır? Atatürk'ün Gençlik Marşı'yla ilgili anısı nasıldır?
Öncelikli olarak Gençlik Marşı'nın hikayesine bir bakalım. Selim Sırrı Tarcan, asıl adı "Tre Trallande Jomtor" (Jamtland’lı üç şarkıcı kız, şakıyan üç kız) olan İsveç'in ormancıları ve orman fakültesi öğrencileri tarafından tutulan marşı 1909 yılında Türkiye'ye getirdi. Marşın melodisini çok beğenen Selim Sırrı Tarcan bunu Türk gençliğine öğretmek istedi. O dönemde yakın arkadaşı ve İstanbul Erkek Öğretmen Okulu'nda Türkçe öğretmeni olan Ali Ulvi Elöve'ye marşın güftesini ısmarladı. Ve marş 1915-1916 ders yılı ortalarında tamamlandı.
ATATÜRK'ÜN YAVERİNDEN İSTEĞİ
Mustafa Kemal Atatürk'ün ağzından Gençlik Marşı ile ilgili anısı:
"Ben 1919 senesi Mayıs'ı içinde Samsun'a çıktığım gün, elimde hiç bir maddi kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım. Samsun'dan Anadolu içlerine kırık bir otomobille gidiyordum... O kırık otomobil Anadolu içlerinde ilerlerken ben daima düşünür ve yaverime 'Dağ Başını Duman Almış' marşını söyletirdim. Ben Türk ufuklarından bir gün behemahal bir güneş doğacağına, bunun hareket ve kuvvetinin bizi ısıtacağına, bundan bize bir güç çıkacağına o kadar emindim ki, bunu adeta gözlerimle görüyordum:"