Çanakkale Boğazı’ndan geçerken dağın eteğinde görülür ‘Dur Yolcu’ sözü! Yanında asker figürü vardır ve o toprakların önemi anlatılır. Ve "Dur Yolcu" sözü bakın nerede yer alır?
Dur Yolcu sözü Necmettin Halil Onan’ın “BİR YOLCUYA” şiirinin ilk sözleridir... Peki ya Çanakkale Boğazı'nın en etkileyici görseli olan "Dur Yolcu"nun hikayesi...
Amaç; boğazdan gelip geçenlere bu topraklarda neler yaşandığını hissettirmek.
Yamaçtaki görselde bir asker figürü ve Necmettin Halil Onan’a ait şiirin dizeleri yer alır.
Masadaki Asker Sigarası...
Tarihler 1960 yılını gösterir. Dur Yolcu Anıtı‘nın hemen altında yer alan Değirmen Burnu Tabyaları’nın komutanı Üsteğmen Turan Şekip Pınar, yaşadığı coğrafyanın önemini çok iyi bildiği için bu muhteşem zaferi gösterebilecek bir eser bırakmayı çok ister.
Bir gün Yedek Subay Seyran Çebi’yi yanına çağırır ve ona bu düşüncesini açıklar. Çanakkale Boğazı‘ndan gelip geçen herkes görebileceği büyük bir eser bırakmak ister. Ne yapılacağı konuşulurken masadaki “Asker Sigarası” paketini gösterir.
Pınar, Çebi’ye “Bunu çizebilir misin?” diye sorar.
Seyran Çebi çizebileceğini söyler. Tek başına bir asker görseli istenileni anlatmaya yetmeyecektir. Bu nedenle Necmettin Halil Onan’a ait şiirin dizeleri (Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir!) anıta ilave edilir.
O sırada Çanakkale Şehitler Abidesi’nin yapımı henüz yeni tamamlanmıştır. Anıtın yapımında Milliyet Gazetesi‘nin büyük emekleri bulunmaktadır. Çünkü bağış kampanyası başlatmıştır. Bu nedenle “Dur Yolcu” anıtına Milliyet Gazetesi‘nin sembolü olan “Meşale” figürü ilave edilir.
İşte Gelibolu yamaçlarında yedek subay Seyran Çebi'nin 1960 yılında yazdırdığı Dur Yolcu sözünün de içinde yer aldığı o şiir:
BİR YOLCUYA
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,
Gördüğüm bu tümsek, Anadolu’nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda,
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğuldu sele,
Mübarek kanını kattığı yerdir.
Düşün ki, hasrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,
Bir harbin sonunda, bütün milletin,
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
(NECMETTİN HALİL ONAN)
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ BÜYÜK BİR SAYGI VE SEVGİYLE ANIYORUZ...