20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’nın sembollerinden Ayşe? Ayşe tatile çıksın parolasının anlamına ve oradaki Ayşe’nin kim olduğuna bir bakalım…

1974 yılı ve 20 Temmuz günü... Cenevre’de Kıbrıs müzakereleri sürüyor. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile Dışişleri Bakanı rahmetli Turan Güneş arasında daha önce belirlenen bir parola var...

Bülent Ecevit'in mesajı

Ecevit, 11 Ağustos sabahı Cenevre’deki görevli heyette olan Prof. Haluk Ulman’a "Turan Güneş Bey'e söyleyin, Ayşe tatile çıkmak istedi. Hazırlıkları tamam. Eğer işi uzayacaksa gitmesini söyleyeceğim" der. Yani görüşmelerden olumlu sonuç alınamazsa bölgedeki Türkleri Rumların baskısından ve etkisinden kurtarmak adına ikinci harekat yapılacaktır.
Ve harekatı başlatacak parola da "Ayşe tatile çıksın" şeklindedir ve planlandığı gibi Ayşe tatile çıkar harekat başlar.
Peki kim bu parolada adı geçen Ayşe?

Ayşe tatile çıksın parolasındaki Ayşe'yi tanıyalım

Tam bir cumhuriyet kadını. Dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı... ODTÜ Sosyoloji Bölümü mezunu. Türkiye’de akademi ve siyasetin önde gelen isimlerinden Prof. Sencer Ayata ile evli.
Ayşe Güneş Ayata, yüksek lisansını İngiltere'de tamamlar. Doktorasını da İngiltere'de kent üniversitesinde yapar. Doçentlik ve profesörlük unvanlarını mezun olduğu ODTÜ'de tamamlar. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı görevinde bulunur.
1995 seçimlerinde İzmir 2. bölgeden CHP adayı gösterilir, fakat CHP’nin barajı aşamaması nedeniyle seçilemeyip üniversiteye geri döner.
1994-2000 yılları arasında ODTÜ İİBF'nin dekan yardımcısıdır. 2011-2014 yılları arasında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliğinde de bulunur. Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Wissenschaftszentrum Berlin, Manchester Üniversitesi ve Paris EHESS'te misafir öğretim üyeliği yapar.


Ne ilginçtir ki ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlık seçimlerinde (aday olmamıştı) 53 oy almasına rağmen YÖK tarafından atanmaz. YÖK’ün yerine atadığı kişi ise 20 oy alan rakibi Prof. Dr. Ramazan Sarı olur.

Değerli eğitimci Ayşe Hanımı saygıyla selamlıyoruz!

Bi'SORU DAHA?

'Dur Yolcu' sözü nereden geliyor?

Çanakkale Boğazı’ndan geçerken dağın eteğinde görülür ‘Dur Yolcu’ sözü! Yanında asker figürü...

Osmanlı döneminde pencere önündeki çiçeklerin anlamı nelerdir?

“Rengini belli etmek” gerek sözlü gerek fiziki ve gerekse görsel anlamda ifade edilir. Osmanlı...

Atatürk kendisine küfür eden köylü için ne demiştir?

“Empati kurmak”, “Karşıdakini anlamak”, “Hoşgörü” gibi kavramlar bu devrin lügatında çok duyulur...

Hezarfen Ahmed Çelebi uçtu mu?

Kuş kanatlarına benzer bir araçla Galata Kulesi’nden uçup Üsküdar Doğancılar’a indiği yazılıyor ve...