Atatürk, Gençliğe Hitabesi’ni nerede okumuştur ve Türk Gençliğine verilmek istenen mesaj nedir? “Ey Türk Gençliği” diye başlayan hitabenin sözleri nasıldır?

Cevaplarına geçelim...
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk Gençliğine Hitabesini, Ankara’da 20 Ekim 1927’de CHP'nin 2. kurultayında büyük bir heyecan içinde dillendirmiştir.
Kurultay 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında gerçekleşmiş ve burada tarihi bir olay da yaşanmıştır. Atatürk, Nutuk’u 36 saat 33 dakikada okumuştur. Ve Nutuk'ur son bölümünde Gençliğe Hitabe vardır.
19 Mayıs 1919’da başlayan Kurtuluş Savaşı’nın nasl verildiği ve Cumhuriyetin hangi koşullarda nasıl kurulduğu detaylı bir şekilde anlatılır ve Gençliğe sahip çıkması gereken değerler anlatılır...

ATATÜRK’ÜN TÜRK GENÇLİĞİNE HİTABESİ

Ey Türk Gençliği!

Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni, bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici, bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklal ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkan ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkan ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklal ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde iktidara sahip olanlar gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evladı!
İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk İstiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

Ankara, 20 Ekim 1927

(BÜYÜK BİR SAYGI VE ÖZLEMLE).

Bi'SORU DAHA?

Mustafa Kemal’in ağlayan erle diyaloğu nasıldır?

Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, üstü başı yırtık silahsız ağlayan bir er gördü. Sebebini sordu. Ve...

Mustafa Kemal, Liman von Sanders'tan ne istemiştir?

Mustafa Kemal, Arıburnu kumandanıdır ve karargahı Yalova'da bulunan Alman komutan Liman von...

Osmanlı dönemindeki ilginç meslekler nelerdir?

Osmanlı döneminde günlük hayatta önemli rolü bulunan ancak günümüzde kalmayan ilginç meslekler...

Samsun’a giden Bandırma Vapuru’nda kimler vardı?

Mustafa Kemal Paşa’nın “Kurtuluş” mücadelesini başlatmak için İstanbul’dan ayrıldığı ve Samsun’a...