FIFA Dünya Kupası, 1966 yılından bu yana resmi maskotlarla tanıtılmaktadır. Peki ya bu maskot serüveninin ilk kahramanı kimdir ve FIFA Dünya Kupası maskotlarının 1966'dan bugüne sıralaması nasıldır?
Dünyanın en büyük futbol organizasyonu olan Dünya Kupasının fikir babası Fransız Jules Rimet'tir.
İlk Dünya Kupası
İlk Dünya Kupası Uruguay'da düzenlenmiştir ve Dünya Kupası'na sadece 13 ülke katılmıştır, toplamda 18 maç oynanmış ve finali yalnız 300 kişi izlemiştir. 1974 yılına kadar fikir babasının yani "Jules Rimet" adıyla anılan Dünya Kupası, 1974 tarihinden günümüze kadar olan süreçte "FIFA Dünya Kupası" olarak oynanmaktadır.
Acaba FIFA'nın açılımı nedir diye düşünenleri de unutmadık, buyrun "FIFA'nın açılımı nedir?" ...
FIFA Dünya Kupası Maskotları
Şimdi tekrar çıktığımız yola dönelim, yani Dünya Kupası'nın "Maskotlarına"... FIFA Dünya Kupası maskotları, müsabakaların gerçekleştiği ülke tarafından yaratılmaktadır. Gelin 1966 yılında başlayan maskot serüveninin kahramanlarını tanıyalım:
1- Willie / 1966 (İngiltere)
Willie, Dünya Kupasının "İlk Resmi Maskotu" olarak tarihe adını yazdırmayı başarmış bir aslan.. "World Cup" yazan Birleşik Krallık bayrağı forması giyiyor ve 1966 yılında, büyük spor turnuvalarında kullanılan ilk maskotlardan biri olma özelliği ile serüvenine başlıyor.
2- Juanito / 1970 (Meksika)
Juan adının "ufaltılmış" hali olan Juanito isimli çocuk maskot, kafasında geleneksel Meksika şapkası sombrero takıyor ve Meksika milli takımının formasını giyiyor.
3- Tip ve Top / 1974 (Almanya)
Tip-Top deyiminden, her şeyin güzel olacağı anlamından türemiş 3. maskotumuz. Üzerinde WM ve 74 yazan formalar giyiyor Tip ve Top. Nereden geliyor bu WM, Dünya Kupasının almancası "Weltmeisterschaft"ın baş harfleri, 74'ün nereden geldiğini zaten çözdünüz. 3. maskot olmanın yanı sıra, Dünya Kupasının ilk çift maskotu olarak da geçmiş oldu.
4- Gauchito / 1978 (Arjantin)
Gauchito, "Arjantina 78" yazan şapkası, boynundaki fuları ve elindeki kırbacı ile İspanyolca "gaucho" olan kovboyu temsil eden bir çocuktu. Arjantin, bu Dünya Kupası'nın galibi oldu.
5- Naranjito / 1982 (İspanya)
İspanyolca 'naranja' portakal kelimesinden türetilen Narantijo, milli takım forması giyen bir portakal. İlk cansız maskot olma özelliği ile de Dünya Kupası tarihinde yerini almış.
6- Pique / 1986 (Meksika)
1986 yeniden Meksika'dayız. Karşımızda da acı biber, baharat anlamına gelen "picante" kelimesinden türetilen Pique adlı, sombrero giyen ve bıyığı olan bir acı biber...
7- Ciao / 1990 (İtalya)
İsim babası "Ciao" merhaba anlamına gelen İtalyanca kelime... 1990'a kadar olan maskotlardan farklılğıyla dikkat çeken Ciao, kafası futbol topu, vücudu ise İtalya bayrağının renkleri olan yeşil, kırmızı, beyaz küplerden oluşan bir çöp adam figürü.
8- Striker / 1994 (ABD)
Üzerinde "USA 94" yazan formasıyla, Disney şirketi tarafından tasarlanan Striker isimli bir köpekti.
9- Footix / 1998 (Fransa)
İsmini İngilice football sözcüğü ve Fransa'da popüler bir kahraman olan Asterix'in son ekinin birleşiminden alan Footix, üzerinde "France 98" yazan mavi gövdeli bir horozdu. Neden horoz derseniz, Galya horozu zaten Fransa'nın sembolü. Ayrıca Fransız ressam Fabrice Pialot tarafından tasarlanmıştır.
10- Ato, Kaz ve Nik / 2002 (Güney Kore ve Japonya)
Yüksek teknolojiyi vuygulayan, bilgisayarda tasarlanmış turuncu, mor ve mavi renkli üç maskot. Hayali bir spor dalında takımı temsil eden bu üçlüden, Ato teknik direktörken, Kaz ve Nik takımın oyuncularıydı.
11- Goleo VI ve futbol topu Pille / 2006 (Almanya)
2006'da kahramanlarımız üzerinde 06 yazan Alman forması giyen aslan Goleo ile Pille adında konuşan futbol topuydu. Final maçı, üretici firmanın Dünya Kupası başlamadan önce iflas ettiği için, maskotsuz geçmiştir. Tarihte maskotsuz geçen ilk Dünya Kupası finali olarak yer bulmuştur.
12- Zakumi / 2010 (Güney Afrika)
Yeşil saçı, yeşil şortu ve üzerinde "South Africa 2010" yazan tişörtüyle Güney Afrika'yı temsil eden Zakumi sarı renkli bir leopardı. Güney Afrika'nın uluslararası kodu "ZA" ile Afrika'da konuşulan yerli dillerde 10 anlamına gelen "kumi" nin biraraya getirilmesiyle oluşmuştur.
13- Fuleco / 2014 (Brezilya)
Brezilya'nın maskotu bir armadillo. Bilindiği üzere, armadillolar vücudunu büküp yuvarladığında, tıpkı bir topu andırıyor. "Futebol" (futbol) ve "ecologia"(ekoloji) kelimlerinden türetilmiş Fuleco, üzerinde "Brasil 2014" yazan beyaz bir tişört ve ve yeil bir şort giyiyordu.
14- Zabivaka / 2018 (Rusya)
Tasarımı, öğrenci Yekaterina Boçarova tarafından yapılan maskot Zabivakaisimli kurt, kolları mavi ve üzerinde "Russia 2018" yazan beyaz bir tişört ile kırmızı bir şort giyiyor. Tahmin edeceğiniz üzere, Zabivaka'nın üzerinde kullanılan beyaz, kırmızı ve mavi renkleri , Rusya'nın bayrağındaki renkleri temsil ediyor.