Beşiktaş, Karşıyaka gibi kulüplerde futbol oynayan Doğan Babacan'ın hayatını değiştiren kitap ve olay nedir? Doğan Babacan hakemliğe nasıl başladı?

Amatör, yerel ve uluslararası boyuta giden bir hakemlik kariyeri Doğan Babacan'ın öyküsü...

Beşiktaş'ta futbol oynayan sonrasında İstanbul ve Ankara'nın bazı kulüplerinde forma giyen Doğan Babacan'ın İzmir'de Karşıyaka'da oynarken eline bir kitap geçer. Karşıyaka'da oynarken sahanın yanındaki ahşap evde tek başına kalmaktadır Babacan. O sırada eline geçen kitap beynelmilel oyun kaidelerini anlatan bir kitaptır. Onu okur. Ve okuduğu kitaptaki kuralları futbolcu olarak da sahada da uygulamaya koyar.

Kendisi anlatıyor; "Gittiğim sene takım çok penaltı kaçırmış. Hiç unutmuyorum, Sencer Dikeçoğlu bir maçta önce, ‘Penaltı olursa sen at,’ dedi. 'Ben tek başına penaltı atmam. Ya sen, ya bir başkası bir metre kadar vursun
topa, ben arkadan koşar kaleye atarım’ dedim. Olmamış bir iş ama penaltıda var bu kural. Galiba Altay’dı rakip, maç 0-0 berabere gidiyordu. 84.dakikada lehimize penaltı oldu. Ben Sencer’le bakıştım, o tamam dedi. Topu bir metre kadar ileriye vurdu. Ben vurdum, golü attım. Hakem ne golü veriyor, ne inkar ediyor. Rakip oyuncular itiraz ediyor, baştan tekrarlansın diyorlar. Ben, ‘Bilmeyen okusun, çift vuruşla penaltı atılır’ dedim. Hakem düdüğü çaldı, golü verdi.”

Kariyerini değiştiren tartışma

Daha sonra Doğan Babacan eğitim hayatını tamamlamasının ardından Yapı Kredi Bankası’nda çalışmaya başlar. İşte oradaki bir tartışma kariyerinin dönüm noktasıdır. Doğan Babacan anlatıyor;
“Yapı Kredi’de hakem Nuri Bosut, idari işler müdürüydü. Beşiktaş’ın Kasımpaşa’yla oynadığı bir maç vardı. Beşiktaş zorladı zorladı, gol atamadı. Bir kornerde kaleci çıktı, topa vuramadı. Kalede bir kişi var. Onun önünde de Beşiktaşlı bir oyuncu var. Vurdular, kalecinin yerine bekleyen oyuncu vuramadı topa, önündeki Beşiktaşlı oyuncu kafayı vurup golü attı. Bizim serviste Beşiktaşlı olarak bir ben vardım, bir de rahmetli Necati diye bir arkadaşım vardı. Serviste münakaşa ediyorlardı. ‘Ne münakaşa ediyorsunuz, ofsayttan bir gol attık,’ dedim. Geride iki oyuncu olması lazımdı.

O sırada Nuri abi içeri girdi, ‘Ne münakaşa ediyorsunuz, sesiniz aşağı kadar geliyor’ dedi. Beni gösterip, ‘Bu Beşiktaşlı ama gol nizami değil diyor’ diye açıklama yaptılar. Nuri Bosut, ‘Sen bu işi biliyorsun galiba, şuraya otur bakalım’ dedi. Beni 45 dakika soru yağmuruna tuttu. Sonunda, ‘Sen bir dilekçe yaz, hakem olmak istiyorum, şimdiye kadar kurs açılmadığı için olamadım yaz’ diye beni yönlendirdi. Nuri Bosut o zaman Merkez Hakem Kurulu başkanıydı.
‘Bu çocuğu alın, imtihan yapın’ demiş. Hiç unutmuyorum, Merkez Hakem Kurulu kuralları bildiğim için 30 Mayıs’ta sadece benim için sınav yaptı. O zaman kurul beş kişiydi. Nuri Bosut dışarı çıktı, diğer dördü 15’er dakika soru sordu. Bir saat sonra, ‘Sana sahada iyi şanslar’ dediler. Böylece 1955 senesinde hakem oldum. İlk maçım, Bakırköy sahasında bir amatör küme maçıydı.”

Otoritesi kusursuz ve kuralları uygular

Babacan’ın hakem olma öyküsünü, o tarihte Merkez Hakem Kurulu’nun üyelerinden biri olan Tarık Özerengin, Hayat Spor dergisinde şöyle kaleme alır:

“1936’da bitirdiğim hakem kursundaki öğretmenim Nuri Bosut, o sıralar bir bankanın müdürüydü. Bir gün bana, ‘Bizim bankada hakemliğe meraklı bir genç var. Elinden kitap düşmüyor. Hakemlikle ilgili sorduğum tüm soruları cevaplıyor. Şunu bir deneyelim,’ dedi. Doğan Babacan’la böyle tanıştım. O zaman 25 yaşındaydı. Olgun, enerjik görünüşü ve kendi kendine öğrendiği hakemlik bilgisiyle beni hemen etkiledi. Merkez Hakem Kurulu’na öneride bulundum. Kurs görmeden sınava girmesi kararlaştırıldı. Ve Doğan Babacan 31 Mayıs 1955 tarihinde yaptığımız sınavı kazanarak kurs görmeden sahaya çıkan ilk hakem oldu. 1955 Eylül’ünde lig maçları başladığın İstanbul amatör kümesinin alt kademe maçlarında görevlendirdiğimiz Babacan’ı dikkatle izledim. Otoritesi kusursuzdu, kuralları çok iyi uyguluyordu. Bu denemelerden sonra 9 Eylül 1956’da bölge hakemi lisansı aldı.”

Bi'SORU DAHA?

Akigo adının hikayesi nasıldır?

Akhisar taraftarıyla özdeşleşen Akigo adı nereden geliyor? Akigo'nun isim babası kimdir? İşte o...

Süper Lig'den İtalya'ya giden futbolcular kimlerdir?

Türkiye'den İtalya Ligi'ne giden futbolcular hangileridir? En fazla futbolcu gönderen kulüp...

Dünya Kupası maçlarının programı ve yayın akışı nasıldır?

Rusya'da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası maçlarının fikstürü ve maç programları nasıl? Tarihlere...

Galatasaray'ın 2017-2018 sezonu transferleri kimlerdir ve maliyetleri nedir?

Galatasaray Kulübü'nün Dursun Özbek yönetiminde 2017-18 sezonunda aldığı oyuncular kimlerdir?...

Sergen Yalçın'ın altılı ganyan hikayesi nasıldır?

Eski futbolcu Erman Özgür, 2000-2001 sezonunda Trabzonspor'da forma giyerken takım arkadaşı olan...

Süper Lig’de derbi maçlarının tarihleri nasıldır?

2016-2017 Spor Toto Süper Lig Turgay Şeren Sezonu’nda ilk yarıda oynanacak derbilerin tarihleri...

Mert Hakan Yandaş transferi için ne dedi?

Galatasaray ve Fenerbahçe ile adı anılan Sivasspor’un başarılı orta saha oyuncusu Mert Hakan...

Jeremain Lens’in Beşiktaş’a maliyeti ne kadardır?

Beşiktaş’ın Sunderland’dan kiraladığı ve geçen sezon Fenerbahçe’de forma giyen Jeremain Lens’in...