Bursaspor'un "sembol" hikayesi nasıldır? Yeşil-beyazlılarda timsah sembolünü kim bulmuştur? Bursa'da timsah sevincini ilk yapan futbolcu kimdir?
Kuruluş tarihi 1963 olan Bursaspor'un bilindiği gibi sembolü "Timsah"tır. Peki nasıl olmuştur?
Timsah sembolünü bulan kişi Bursaspor'da 4 dönem yöneticilik yapan Lemi Keskin'dir.
Yıl 1992'dir ve kulübe sembol belirlemek için arayışlar başlamıştır. Ki o dönemde yaygın olan hayvan sembolleridir.
Lemi Keskin bir akşam TRT 3'te belgesel izlerken konu timsahtır. Cesareti ve rengi Lemi Keskin'de Bursaspor çağrışımı uyandırır. Sabaha kadar uyuyamaz. Fikrini çevresine açtığında "Sen kimsin ki Bursaspor'a sembol buldun" gibi yaklaşımlarla karşılaşır.
Lemi Keskin eleştirilere karşı 3 soru sorar.
Bursaspor’un sembolü bir hayvan olsun mu?
-EVET
Bu hayvan ne renk olsun?
-YEŞİL.
Peki yeşil olunca hangi hayvanı söylersin?
-TİMSAH.
Tarihler 3 Ağustos 1992'yi gösterdiğinde dönemin kulüp başkanı merhum Orhan Özselek’tir. Timsah düşüncesi ona açılır ve açıklamaları da yapılır. 2 saatlik toplantı sonrası Özselek, o akşam Bursaspor karar defterine "Bursaspor’un sembolü timsahtır" başlıklı notu düşürür.
Ve yıl 1995. Intertoto Kupası’nda Alman temsilcisi Karlsruhe ile oynadığı maçta gol atan Mussisi gol sevincini "timsah yürüyüşü" yaparak gösterir. Ki birçok kesim Timsah sembolünün Mussisi'nin o sevincinden geldiğini düşünür. O sevinç futbolun yanı sıra voleybolda ve diğer dallarda da kendini gösterecektir.
Şöyle üzücü bir olay da yaşanır. 1996'da Kocaeli’den 1,30 metre boyunda canlı timsah Bursa'ya getirilir. Adına da "Mususi" denir. Eczanede akvaryum içinde bakılmaya başlanır. Dönemin belediye başkanı Erdoğan Bilenser timsahı görür, beğenir ve yeni kurulan Bursa Hayvanat Bahçesi’ne hediye edilmesini ister. Akvaryumu ile birlikte hediye edilir. 5 yıl bakılan timsah hayvanat bahçesi 15 gün yaşayamaz ve ölür.
Bursaspor timsahla o kadar özdeşleşmiştir ki yeni stat timsah görünümlü yapılır. Bursa'da bazı yerlerde timsah heykelleri vardır.