Lavinia'nın anlamı nedir? Özdemir Asaf, Lavinia şiirini kimin için yazmıştır? Adına şiir yazılan kadının özellikleri nelerdir ve özeli nasıldır?

Yıl 1957.
Cumhuriyet dönemi şairlerinden Özdemir Asaf kaleme alır ödüllük şiiri "Lavinia"yı.
Şiirde adını gizler aşkının ama bilinir Mevhibe Meziyet Beyat olduğu. Her ne kadar kendisi o dönem bilmese de.

Lavinia'nın anlamı

Meziyet Beyat - Lavinia

Lavinia ölüm çiçeği anlamına gelir. Ki Mevhibe Meziyet Beyat'ı yakından tanıyanlar onu anlatırken "Korkunç bir sezgi gücü vardı Mevhibe’nin. Yüzünüze bakar bakmaz, sizi tanır, anlar, ruhunuzun en derin köşelerine kadar kavrardı. Küçücük bir bakıştan, mimikten, jestten tüm karakter haritanızı çıkarabilirdi" der.

Özdemir Asaf da platonik aşkı için "Öldürmekten daha beter anlıyorsun insanı" der.

"R" harflerini telaffuz edemeyen ancak iyi bir okuyucu olan Özdemir Asaf, Lavinia şiirini yarışmaya gönderir. Üniversite yıllarında yazılan ve büyük beğeni toplayan şiir birinci olduğunda kürsüye gelir Özdemir Asaf. Şiirin yazıldığı adı söylenmeyen kız da salondadır. Özdemir Asaf şiirini okurken aşık olduğu kız salondan ayrılır. Özdemir Asaf bu duruma çok üzülür.

Peki Mevhibe Hanım neden böyle bir tavır sergiler? Çünkü o başkasına aşıktır. Ressam hocası Edip Hakkı Köseoğlu. Ve bir de usta gazeteci İlhan Selçuk'a. Ancak İlhan Selçuk o dönem çok hızlı bir gençtir!

Mevhibe Hanım, sonrasında Öztürk Serengil ile evlenir. Ancak evlilikleri uzun ömürlü olmaz ve ayrılırlar. Mevhibe Hanım daha sonra fotoğrafçı Muhlis Hasa ile evlenir.

2 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğan, vali kızı olan, Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitiren ve resim öğretmenliği yapan Mevhibe Hanım, 11 Eylül 2007'de hayatını kaybeder.

İşte Özdemir Asaf'ın platonik aşkı Mevhibe Meziyet Beyat için yazdığı şiiri...

Lavinia

Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.

Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
İncinirsin.

Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.

Bi'SORU DAHA?

Aşık Veysel'in Köy Enstitüleri şiirinin sözleri nasıldır?

Bir dönem Köy Enstitüleri'nde müzik derslerine giren Aşık Veysel gönül gözüyle Köy Enstitülerini dile getirmiştir... İşte Köy Enstitülerine şiirinin sözleri...

Sunay Akın’ın Reçel şiirinin sözleri nasıldır?

Çok yönlü kişilik Sunay Akın’ın kaleme aldığı Reçel şiirinde ne anlatılır? İşte şiirin sözleri...

Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk kadın yazar kimdir?

İsveç’te doğan ve aynı zamanda öğretmen olan 1909 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, çağdaş öykü yazarlarının en yeteneklileri arasında gösterilir......

Can Yücel’in “Davet” şiirinin sözleri nasıldır?

Bir insan kendini aynı masaya davet ederse ne olur? 20 yaş, 35 yaş ve 40 yaş ile bugünkü hali aynı sofrada... Can Yücel şiirine sizleri "Davet"...