Limon nanesi, oğul otu, kovan otu olarak bilinen melisa (Melissa officinalis) nasıl bir bitkidir, melisa çayının yararları ve zararları nelerdir?
Melisa, nane familyasından çok yıllık bir bitkidir. Kokusu limonu andırdığı için, bazı yörelerde limon nanesi olarak da bilinir. Anavatanı Akdeniz havzasıdır. Ülkemizde yabani olarak hemen hemen her bölgede yetişir.
Çok dallı, küçük beyaz çiçekleri ve yumuşak tüylü yaprakları olan 1 metreye kadar boylanabilen bir bitkidir. Dört mevsim yeşil kalır. Yaprakları yılda birkaç kez toplanabilse de, mayıs-haziran aylarında ilk toplanan yaprakların aroması daha güçlü ve kalitesi daha iyidir.
Günümüzde yoğun iş hayatının beraberinde getirdiği stres, zihinsel yorgunluk ve baş ağrılarına iyi geldiğine inanıldığından Melisa halk arasında ün kazanmıştır. Piyasada melisa bitkisinden üretilen, melisa çayı, melisa sabunu, melisa losyonu, melisa kolonyası gibi farklı ürünler bulunmaktadır. Ayrıca içerdiği vitamin, mineral ve uçucu yağların zenginliğiyle ilaç üretiminde de kullanılmaktadır.
MELİSA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
- İnsanları rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Huzursuzluk, stres , baş ağrılarına iyi gelir.
- Kalbi ve kan dolaşımını kuvvetlendirir.
- Kan şekerini düşürür.
- Tansiyonu düşürür.
- Mide ve bağırsak ağrılarına iyi gelir; Hazımsızlığı ve gaz şişkinliklerini giderir.
- Hafızayı güçlendirir. Araştırmalar, Melisa bitkisinin Alzheimer hastalığına karşı olumlu sonuçlar verdiğini göstermiştir.
- Ciltte bulunan kırışıklıkları düzeltir.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Nefes darlığına iyi gelir.
- Kadınlarda regl ağrılarını kesmeye kanamaları düzenlemeye yardımcı olur.
- Terletici etkisi vardır.
- Kramplara faydası bulunmaktadır.
- Migren ağrılarını hafifletmektedir
- Uykusuzluk problemleri olanlara faydalıdır.
MELİSA ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?
- Tansiyonu düşüreceği için düşük tansiyonu olanların melisa çayı tüketmesi tavsiye edilmez.
- İçerisindeki uçucu yağlar alerjiye neden olabilir.
UYARI: Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılsa da, kesinlikle bir uzmana danışılarak tüketilmelidir. Bilinçsizce kullanılan her ürün gibi, şifa deposu olan bitkiler de bilinçsiz kullanımlarda zararlı olabilirler.