Lavanta yüzyıllardır şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Gelin biz de lavanta çayı nasıl hazırlanır? Lavanta çayının yararları ve zararları nelerdir onlara bakalım.
Akdeniz’e özgü bir bitki olan lavanta, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasındandır. 60-100 cm yüksekliğe kadar boylanabilen çok dallı ve çiçekli bir bitkidir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, mor (mavi-mor) renginde ve hoş kokuludur. Lavantaya güzel kokusunu veren de bu mor çiçeklerin içerisinde bulunan uçucu yağlardır.
Lavanta çayının faydaları nelerdir?
- Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Eğer endişeli, huzursuz veya kendinizi stres altında hissediyorsanız, lavanta çayı sinirlerinizi yatıştırmaya yardımcı olacaktır.
- Çok streslisiniz ve başınıza bir ağrı saplandı ya da migren kaynaklı baş ağrılarınız başladı; burada da devreye lavanta çayını sokabilirsiniz. Baş ağrılarınızın giderilmesine ya da azalmasına yardımcı olacaktır.
- Depresyonu hafifletir. “Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry” dergisinin Şubat 2003 basımında lavantanın depresyon üzerine olan etkileriyle ilgili yapılan çalışma sonucuna göre, katılımcılardan dört hafta boyunca antidepresan ilaçlarla birlikte lavanta tüketenlerin sadece ilaç kullananlara oranla daha az depresyon belirtileri yaşadığı belirlenmiştir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Lavanta çayı rahatsız edici bağırsak gazlarını gidermektedir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırıcı özelliği vardır.
- Kepeğe karşı etkildir ve saç dökülmelerini önler. Birçok uzman lavantanın kafa derisini iyileştirmede yararlı olduğu görüşündedir. (Lavanta yağı da etkilidir.)
- Anti-enflamatuar ( iltihap önleyici madde) özelliğe sahip olan lavanta çayı, deri üzerindeki kızarıklık ve kaşıntılar için oldukça iyidir.
- Ciltte oluşan aknelere karşı da etkilidir. Tonik etkisi yaratır.
Lavanta çayının zararları nelerdir?
- Lavanta bazı kişilerde alerjik cilt reaksiyonlarına ve güneş hassasiyetine neden olabilir.
- Kabızlık, baş ağrısı ve iştah artışı gibi yan etkiler görülebilmektedir.
- Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların lavanta çayı içmesi tavsiye edilmez.
- Tavsiye edilen dozları aşarak ağız yoluyla tüketmek bulantı, kusma ile sonuçlanabilir.
Lavanta gibi sağlığa faydaları kabul görmüştür. Ancak kullanımı ve etkisi hakkında yeterli bilimsel çalışma bulunmamaktaıdır. Bu nedenle bu tür alternaitf tıp yöntemlerini kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Lavanta çayı nasıl hazırlanır?
Malzemeler:
- 2 çay kaşığı kurutulmuş lavanta çiçeği
- 2 bardak kaynamış su
Hazırlanışı:
- 2 bardaklık suyu kaynatın.
- Tercihen cam olan demliğinize kurutulmuş çiçekleri koyun ve üstüne sıcak suyu dökün.
- 5-10 dakika demlenmeye bırakın.
- Tatlandırmak için bir çay kaşığı bal ve birkaç damla limon kullanabilirsiniz.