Güneş yanığı nedir? Güneş yanığının dereceleri nasıldır? Güneş yanığı için bitkisel ve doğal çözümler nelerdir? Güneş yanığında nelere dikkat edilmelidir?

Tatile giden insanların özellikle ilk gün ve ikinci gün karşılaştıkları ve dert yandıkları bir durumdur güneş yanığı...
Güneş yanığı; uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınması sonucu vücutta oluşan kızarıklık ve su toplamalarıdır.

Güneş yanığı dereceleri;

Birinci derece yanık; cilt yüzeyindeki kızarıklık ve yanma hissidir. Basit yanık türüdür ve özellikle öğle saatinde maruz kalınan yakıcı güneş ışınları kaynaklıdır.
İkinci derece yanık; Özellikle güneş ışınlarının altında uykuya dalınması sonucu görülen ilkine göre daha şiddetli olan yanık türüdür. Cilt su toplar ve kabarır. İltihaplanma vardır. Birisi dokunduğunda bile acı verir. Gece yatmak işkenceye dönüşür. Doktora gidilmesi önerilir.

Geçelim güneş yanıklarına karşı doğal çözüm önerilerine...

Güneş yanığına karşı doğal çözümler

SALATALIK; Soymadan kabukları ile beraber rendeleyin ve suyunu sıkıp yanan bölgelerinize sürün. Teniniz rahatlayacak yanma hissi azalacak ve cildiniz tazelenecektir.

ZEYTİNYAĞI: Yanan bölgelere sürdüğünüzde cildinizi yumuşatır ve kaşıntı hissini azaltır. Kullanılan zeytinyağında asit oranının düşük olmasına dikkat ediniz.

ALOE VERA: Suyunu veya jelini yanlış bölgelere sürünüz. Kısa sürede acıyı hafifletir. Nemlendirici etkisi vardır.

LAVANTA YAĞI: Cildi nemlendirir ve teninizi yumuşatır.

YOĞURT: Özellikle soğuk halde kullanılması cildi rahatlatır. Yanan bölgeye sürüldükten sonra 10 dakika bekletilir ve sonra ılık suyla temizlenir.

ELMA SİRKESİ: Direkt kullanımından ziyade küvet içine bir fincan kadar eklenmesi daha doğrudur. Tende rahatlama hissedilir. Antiseptik bir özellik göstermesinden ötürü güneş yanıklarını iyileştirici özelliğe sahiptir

SİYAH POŞET ÇAY: Demlenmiş ve soğumuş çay yanık bölgesine sürülebilir. Deride rahatlama hissi olur. Tedaviden çok rahatlama amaçlıdır.

 

PATATES VE SALATALIK: 4 adet salatalık ve 1 patatesi blenderdan geçirdikten sonra suyuna 1 fincan maden suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilir. Karışım güneş yanığı olan bölgelere sürülür.

NOT: Bu kullanımların yanı sıra bol bol su içilmesi gerekir. Su cildinizi içten nemlendirmeye yarayacaktır. Ayrıca yanma sonrası bir süre güneşe çıkılmamalıdır. Özellikle de 10.00 ve 16.00 saatleri arasında. Ayrıca giydiğiniz kıyafetlerin de rahat olmasına özen gösterin. Dar kıyafetlerde sürtünmeye bağlı olarak teniniz acıyabilir.

UYARI: Güneş yanıklarında kesinlikle kanı sulandırma ve akışı hızlandırma özelliği bulunan aspirin içilmemelidir.