Profesör kutu ve fareyle öğrencilerine nasıl bir ders verir. Profesör öğrencilerinden bu kutuya 2 gün boyunca dokunmamalarını ister. İşte devamı...

Sıra dışı bir tarzı olan profesör elinde bir kutu ve bir de fare ile salona girer. Öğrenciler şaşkındır. Profesörün ne yapacağını merak etmektedirler.

Profesör, fareyi kutunun içine koyar ve kutuyu kapatır. Kova hava almamaktadır.

Profesör salondaki öğrencilerine;

"Bu kutuya iki gün kimse dokunmayacak dokunan bu dersi geçemez!" der ve çıkıp gider.

İki gün sonra kutu açılır

Salondaki öğrenciler olaya bir anlam veremez. Kimisi kutunun içindeki fareyi çıkarmayı düşünür ama cesaret edemez. İki gün boyunca ders görülen sınıfta kutu öylece kalır. Ne olacağını da merak edilmektedir.

İki gün sonunda tekrar dersi olan profesör salona girer ve kutuyu açar. Tabii ki, kutunun içindeki fare ölmüştür.

Öğrencilerden birçoğu üzülür.

Profesör sınıfa dönerek farenin neden yaşamını yitirmiş olabileceğini sorar

Farklı cevaplar gelir:

- Açlıktan

- Havasızlıktan.

- Susuzluktan.

Her öğrenci doğal ihtimalleri sayar.

Sebep ve sonuç...

Profesör kutuyu havaya kaldırıp içini öğrencilere gösterir. Kutunun her tarafı kemirilmiştir ve minik delikler vardır.

Profesör; "Görüyorsunuz değil mi? Fare anlaşılan bu kutudan çıkmak için epey mücadele etmiş. Bunu kutunun içindeki minik diş izlerinden ve irili ufaklı deliklerden anlıyoruz. Ancak şu var ki farenin hayatını sizin dediğiniz gibi ne havasızlık nede açlık aldı. Buna sebep olan iki şey var; Kararsızlık ve Korku...

Kararsızlık açılımı

Kararsızlık, çünkü fare kutunun her yerini parçalayıp, her noktayı ayrı ayrı kemireceğine sadece tek bir köşesini ısırıp parçalasaydı ve bunda da kararlı olsaydı o deliği büyütecek ve kutudan çıkıp kurtulacaktı.

Korku açılımı

Korku, çünkü eğer siz öğrenciler benden ve notlarının düşmesinden böylesine çok korkmasaydınız, kutuyu açıp fareyi serbest bırakabilirdiniz. Ancak korkudan dolayı size yanlış gelen bir işe göz yumdunuz.

Hayatta bizi başarıya götüren yolda karşılaşacağımız en azılı düşmanlardır, kararsızlık ve korku. Kararsızlıkla zaman tüketmeyin, kafanıza tek bir şey koyun ve o yolda ilerleyin. Ve bu yolda size yanlış gelen şeylere göz yummayın. Göze batmaktan, ses çıkartmaktan korkmayın..."