Bilinçaltının tanımı nasıldır? Bilinçaltının insandaki etkileri nelerdir? Bilinçaltı nasıl çalışır?
Bilinçaltının farklı tanımları vardır. Bilinçaltı, yaşam boyunca, iyi kötü demeden, birbiriyle ilintili anıların biriktirildiği bir depo gibi de anlatılır.
Beynimizin, biz farkında olmadan bilincimiz dışı çalışan, bedenimizin istemsiz kaslarını yöneten, gece uyurken dahi vücut fonksiyonlarımızın çalışmasını sağlayan, beş duyumuzla algıladığımız her şeyi an be an kaydeden ve gerektiğinde kullanılmak üzere bilincin emrine veren bir parça olarak da tarif edilir.
Bilinçaltı neler yapar?
Bilinçaltı, bizim görmediklerinizi görür, sakladığı bilgileri olur olmadık zamanda ortaya çıkarır. Alakasız olmayan konular ve olaylarla bağlantı kurabilir.
Gördüğümüz rüyalar da, bilinçaltında biriktirdiğimiz (anı ve izlenimlerimizin) bir yansımasıdır.
Bilinçaltında kalan, yaşanan travma sonrası bastırılmış tüm duygu ve düşünceler; halının altında biriken çöpler gibidir. Ki temizlik yapılmadığı ve profesyonel destek alınmadığı sürece bu pislik ileride depresyon, panik atak ve diğer birçok değişik türdeki psikolojik rahatsızlıklarla sonuçlanacaktır.
Bilinçaltının etkileri
- Ana rahminden ölene kadar bütün anıları depolar... Hiçbir şeyi silmez. Geçici olan ve geçici olmayan her şeyi kaydeder. 0-7 yaş arasında kritik akıl faaliyette olmadığı için doğru-yanlış, güzel-çirkin, ahlaklı-ahlaksız ayrımı yapmadan her şey doğrudan bilinçaltına kaydeder.
- İlişkilendirmeler, genellemeler yapar. Benzer şeyler ve düşünceler arasında bağlantılar kurar ve hemen öğrenir. (Kişi zor durumda kalabilir). Bir köpek yüzünden gerçekleşen korkunun genellenmesi gibi.
- İnsanlar çoğu zaman yıllar öncesindeki olayları unutsa bile bilinçaltı unutmaz.
- Anıları organize eder. Bilinçaltı geçmişi, şimdiki ve gelecek zamanı farklı yerlere kodlar. Geçmiş ile ilgili hatıraların kodlandığı yer yaşanan birçok problemin kaynağını oluşturur.
- Çözümlenmemiş, olumsuz duygu yüklü anıları bastırır. Örneğin kişinin yaşadığı taciz olayını bastırır ama kişinin kirlenmişlik hissini temizlik takıntısı ile dışa vurur.
- Bastırılmış anıları çözüm için sunar. Bir davranışın neden yapıldığını açıklamak ve sahibini korumak adına bunu yapar.
- Bedeni işletir. Örneğin sınav kaygısı yüksek bir öğrencinin bilinçaltı kaygıyı yaratan sınavdan sahibini korumak için bağırsak sistemini bozabilir, o geceyi acilde baygın geçirtebilir, elleri ayakları, sanki sinir ucu iltihaplanması varmış gibi tutmaz olabilir vs. Ve sınav saati gelip geçtiğinde sahibini tekrar eski haline getirebilir.
- Bedeni korur. Bedenin bütünlüğünü korur. Hücre düzeyinden sistemlere, sistemlerin uyumlu çalışmasına kadar bütün bedenin işleyişini bir an bile bırakmaksızın kontrol eder. Siz nefes almayı unutabilirsiniz ama o unutmaz.
- Duyguların hâkimidir. Bilinçaltı tüm duygularımızın kaynağı ve yerleştiği yerdir. İnsan duygudan bir an bile çıkamaz. Bir duygu durumundan bir başkasına geçer ve bütün davranışların altında duygular vardır. Bilinçaltı olaylar ve duygular arasında bağlantılar kurar. Örneğin eğer sigaraya kendine güven gibi bir anlam yüklenmişse, bu anlamı yükleyebileceği yeni bir davranış seçeneği sunmazsanız sigarayı bırakmanıza izin vermez.
- Son derece ahlaklıdır. Size öğretilen ve içinde yetiştirildiğiniz ahlaksal yapıya sıkı sıkıya bağlıdır. Tersi davranışlarda yaşanan suçluluk duygusu bazen bir ömür boyu sürer. Bu kez de bilinçaltı kişiyi cezalandıracak bir hastalık veya bir mahrumiyet yaratabilir.
- Hizmet etmekten hoşlanır, gerçekleştirmek için net ifadelere ihtiyaç duyar. Bilinçaltı sahibi ne isterse sahibine onu verir.
- İstenene ulaşılması için kaynaklar üretir, muhafaza eder, dağıtım yapar ve enerji iletir. İsteme noktasında dikkatli olmak gerekir. Sürekli ölmek istediğini söyleyen biri, sonunda bilinçaltını tedavisi çok zor ya da imkânsız bir hastalık yaratmaya itebilir.