Kırmızı Başlıklı Kız adı nereden gelir? Kırmızı Başlıklı Kız masalındaki karakterler kimlerdir? Kırmızı Başlıklı Kızı ve babaannesini kim kurtarmıştır?

Çok eski zamanların birinde küçücük bir kız varmış. Küçük kızın annesi ona "kırmızı başlıklı" bir pelerin almış. Küçük kız bu kırmızı başlıklı pelerini çok sevmiş ve üzerinden hiç çıkarmıyormuş. Ki sonrasında herkes ona "Kırmızı Başlıklı Kız" diyormuş.

 

Büyükanneye ziyaret

Bir gün annesi ona seslenmiş: "Büyükannen hâlâ hasta. Hadi giyin de, ona yaptığım şu çöreği götür."
Kırmızı Başlıklı Kız giyinmiş ve çöreği alıp yola koyulmuş.
Annesi küçük kızına tembihlemiş: "Tavşan Ormanı’ndaki yoldan ayrılma sakın!"

Annesine söz veren tüçük kız ormana girip yürümeye başlamış. Çalılıkların arasından gelen bir ses duymuş. Bu sesin ardından birdenbire yola bir kurt çıkıvermiş. Küçük kız çok korkmuş.
Kurt, küçük kıza "Nereye böyle küçük kız?" diye sormuş.
Kırmızı Başlıkı Kız "Büyükanneme gidiyorum. Büyükannem çok hasta" demiş.
Kurt kıza seslenmiş: "Bak sana ne diyeceğim. Ben hızlıca gidip büyükanneme senin ziyaretine geldiğini söyleyeyim. Sen de yolda çok eğleşmeden hemen gel." Kurt, ormandaki oduncunun onu bulma ihtimalini düşünerek hemen oradan uzaklaşmış. Eğer kızı hemen orada yemeye çalışırsa oduncunun onu bulmasından korkmuş.

Kurt ve ses taklidi

Kurt, büyükannenin evine varmış ve kapıyı çalmış. Yaşlı kadın “Kim o?" diye seslenmiş. Kurt sesini değiştirerek "Benim, torunun Kırmızı Başlıklı Kız. Yemen için sana çörek getirdim" demiş.
"Kapı açık güzelim" diye seslenmiş Büyükanne. Kurt içeri girer girmez bir hamlede büyükanneyi midesine indirmiş. Biraz sonra Kırmızı Başlıklı Kız Büyükanne'nin kapısını çalmış.
"Kim o?" diye seslenmiş kurt büyükannenin sesini taklit ederek.
"Benim, Kırmızı Başlıklı Kız."
"Kapı açık güzelim" diye seslenmiş kurt ve devam etmiş: "İçeri girebilirsin."
Kırmızı Başlıklı Kız bir an düşünmüş: "Büyükannemin sesi neden böyle değişik acaba?" Aklına büyükannesinin hasta olduğunu gelince tereddüt etmeden içeri girmiş. Kurt, Büyükanne'nin elbiselerini giymiş bir vaziyette yatakta yatıyormuş. Yorganı boğazına kadar çekmiş, içerisi karanlık olsun ve suratı fark edilmesin diye de perdeleri kapatmış.
"Elindekileri oraya bırak da yanıma gel torunum" demiş kurt.

 

Kırmızı Başlıklı Kız çöreği masaya koymuş ama hemen kurdun yanına gitmemiş. Çünkü büyükannesi bir tuhaf görünüyormuş.
"Kolların neden bu kadar büyük Büyükanne?"
"Seni daha iyi kucaklamak için!" demiş kurt.
"Kulakların neden büyük, peki?"
"Seni daha iyi duyabilmek için!" demiş kurt.
"Gözlerin neden kocaman, peki?"
"Seni daha iyi görebilmek için" demiş kurt.
"Dişlerin neden sivri peki?"
"Seni daha iyi yiyebilmek için" demiş kurt.
Son sözünü söyleyen kurt "Artık kaybedecek vakit yok" diyerek yataktan fırlayarak bir lokmadan Kırmızı Başlıklı Kızı yemiş. Ardından büyükanne ve küçük kızın verdiği doygunlukla yatıp uyumuş.

Masalda çıkarılan ders

Kurt, çok yorgun olduğu aşırı için horluyormuş. Bu sırada evin önünden geçen bir avcı kurdun horlamasını duymuş. Büyükannenin başına kötü bir şey geldiğini düşünerek içeri girmeye karar vermiş. Evin içine girdiğinde kurdu görmüş ve orada nelerin olup bittiğini bir çırpıda anlayıvermiş. "Aylardır senin peşindeyim pis yaratık" diye bağırmış avcı ve elindeki baltasını kullanarak kurdun başını kesivermiş. Bunun ardından öncelikle büyükanneyi sonrasında da Kırmızı Başlıklı Kız’ı kurdun karnından sapasağlam çıkarmış. İkisi de sağlıklıymış.
Kırmızı Başlıklı Kız’ın getirdiği çöreği büyükanne bir güzel yemiş. Ardından Kırmızı Başlıklı Kız, büyükannesine kurtların sözüne asla inanmayacağına dair söz vermiş. Daha sonra evin yolunu tutmuş. Ormandaki tüm tavşanların saklandıkları gizli yerlerden ortaya çıktıklarını görmüş. Bu zamandan sonra orman eski neşesine kavuşmuş ve tüm tavşanlar ormanı doldurmuş.

Bi'SORU DAHA?

Dostoyevski’nin eserleri nelerdir?

Dünya edebiyatının önemli kalemlerinden olan romanlarını sadece okutmayan adeta yaşatan Rus yazar bir çok esere imzasını atmıştır.

Aldırma Gönül şiirinin sözleri ve hikayesi nasıldır?

Aldırma Gönül şiiri kime aittir? Aldırma Gönül şiiri nerede yazılmıştır? Aldırma Gönül şiirinin sözleri nasıldır?

Yahya Kemal, Sessiz Gemi şiirini kime yazmıştır?

Yahya Kemal Beyatlı’nın kaleme aldığı “Sessiz Gemi” şiiri aşkına vedayı anlatır. Peki kimdir o aşkı? İşte Sessiz Gemi'nin adresi...

Can Yücel’in “Davet” şiirinin sözleri nasıldır?

Bir insan kendini aynı masaya davet ederse ne olur? 20 yaş, 35 yaş ve 40 yaş ile bugünkü hali aynı sofrada... Can Yücel şiirine sizleri "Davet"...