Çukurova Bölgesi’nde köylünün ağalığa karşı mücadelesini anlatan 1923-33 yıllarını arasını kapsayan muhteşem bir eserdir İnce Memed... Peki Yaşar Kemal'e göre İnce Memed gerçekte yaşamış mıdır?

Yaşar Kemal’in kitabı İnce Memed… Uluslararası üne sahip yazarın ilk romanı.

Kahramanlık öyküsü

1955’te iki cilt halinde kitaplaştırılan sonrasında 1987’ye kadar 3 romanla devam ettirilen kahramanlık öyküsü…
40’tan fazla dile çevrilmiştir.
Ana ve baskın karakterleri İnce Memed, Abdi Ağa ve Döne'dir (İnce Memed’in annesi).

Okuz iki yılda yazılmıştır.

Ve değerli kalem Yaşar Kemal, İnce Memed’i yazarken yaşadıklarını ve sonraki duygularını şöyle anlatır:

Odun alamazken kaloriferli ev tuttum

“1953’te İstanbul’da muazzam bir kış olmuştu, Boğaz’ı buzlar kaplamıştı, odunum olmadığı için birkaç ceketi üst üste giyip eldivenlerle yazdım İnce Memed’i.

Hayat Dergisi’ne gittim, Iraz’ın öyküsünü götürdüm, okudular sonra da elli lira verdiler. Bu parayla bir aylık odun aldım. Daha sonra 11. tefrikada Kemal Film benden İnce Memed’in film hakkını beşbin liraya satın aldı. O zaman için çok paraydı. Kurtuluş’ta kaloriferli bir apartman dairesi kiraladım.

Benim için çok önemli değişikliklere sebep oldu İnce Memed, dünyada tanındım, odun alamazken kaloriferli ev tuttum, daha ne söyleyeyim.

Köroğlu dinleyerek yazdım

İnce Memed’i yazmadan önce de yazdıktan sonra da Köroğlu’nu dinlerdim, yine dinlerim ve onun bir İnce Memed olduğunu söyleyebilirim. Temiz, dost, akıllı, cesur.

Sonrasında garip, gülünç bir iddia atıldı ortaya. Adana’da birisi çıkmış, bir mezarın başına gitmiş, İnce Memed budur diye söylüyor, birisi benim babamı vurdular İnce Memed odur diyor.

Bu her romancının yaşayamayacağı bir şey, kahramanının artık halktan birisi olması. Ama ben ‘İnce Memed gibi’ diyebileceğim birisini görmediğimi söyleyebilirim."

NOT: Mutlaka ve mutlaka okunması, okutturulması gereken bir eser… Yaşar Kemal'i saygıyla anıyoruz.

Bi'SORU DAHA?

Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal’i nasıl anlatır?

Türkiye’nin önemli değerlerinden Zülfü Livaneli, ağabeyi yakın dostu Yaşar Kemal’i anlatıyor... İşte Zülfü Livaneli'nin Yaşar Kemal anıları...

Nazım Hikmet’in Erzincan Depremi için yazdığı şiir hangisidir?

Nazım Hikmet, 32 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem sonrası “Kesemde verecek şeyim yok, yüreğimden verdim” notunu düşer ve şu şiiri...

Attila İlhan'ın Sisler Bulvarı şiirinin sözleri ve hikayesi nasıldır?

Sisler Bulvarı neresidir? Attila İlhan şiirinin hikayesini nasıl anlatır? Sisler Bulvarı şiirinin kısa incelemesi nasıldır?

Bremen Mızıkacıları masalı nasıldır?

Bremen Mızıkacılarında hangi hayvanlar vardır? Bremen Mızıkacıları yolda kimlerle karşılaşır? İşte Bremen Mızıkacılarının hikayesi...