Rock müziğin sevilen ismi Teoman'ın son kitabı Fasa Fiso'nun içeriğinde neler var? Teoman kitabını kendi kalemiyle anlatıyor...
 

"Teoman'ın soyadını biliyor musunuz?" diye bir giriş yapalım... Birçoğumuz "hayır" cevabını veriyor sanırız. Çünkü kimi sanatçılarda sadece isim markalaşır veya takma adı. Teoman da sadece ismiyle markalaşan birisi. 

TEOMAN YAKUPOĞLU.

1967 İstanbul doğumlu. Müzik piyasasına 1990'lı yılların ortalarında girdi. İlk albümü 1996 yılında çıktı. Bazı filmlerde rol aldı, senaryo yazdı, film müziği yaptı, yönetmendi. Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı da vardı. Düşündüğünü dile getiren, istediği gibi bir hayat yaşamayı tercih edip git-gelleri olan Teoman kendi hayatına dair hikayelerin ve bugüne kadar verdiği röportajlardan alıntıların yer aldığı "Fasa Fiso" kitabını çıkardı.

Teoman, "Fasa Fiso"yu basın bülteninde kalemiyle şöyle anlattı: 

"Kitabım Fasa Fiso bitip de, iş basın bülteni yazmaya gelince, bari birinci elden ben yazayım dedim bülteni.Fasa Fiso kitabını başta böyle tasarlamamıştım ben. Aslında, yirmi küsur yıllık röportaj arşivim ofisimizin duvarlarında boylu boyunca duruyordu ve ben bunlardan bir seçki yapıp yayınlamak istedim. Sonra aklıma geldi, yıllar boyunca bazı gazetelere, dergilere yazılar yazmıştım ara sıra, onları da bu kitaba ekleyeyim dedim. Sonrasındaysa iş çığırından çıktı, kendimi bu kitabı yazar buldum.

Önceleri biraz hikaye ve bol röportaj seçkisi hayal etmişken, hikayeler arttı, röportajlar kısaldı. (Bu röportaj seçkisini daha sonra ayrı bir kitap olarak yayımlayacağım.)

Kitabı yazarken bir ara korktum, iş başlangıçta hayal ettiğimden daha ciddiye bindi diye. Hikayeleri kronolojik sıraya koymuştum, aralara röportajlar girmişti, yazdıklarımı ve yazmayı sevmiştim ama sonuç ciddi bir otobiyografiye benzemiyordu.

Çocukluk, büyüme sancıları

Kitapta birçok şey anlatmaya çalıştım. Çocukluk bakış açıları, hayatı, müziği ve daha pek çok şeyi anlamlandırma çabaları, büyüme sancıları, kafa karışıklıkları, hayat hedefleri, yıllarla değişim ve eninde sonunda, geldiğim şu noktadan bana geçmişin nasıl gözüktüğü gibi pek çok şey...

Çocukluğumda, gençliğimin ilk dönemlerinde beni etkilemiş insanları ve olayları da anlatmaya çalıştım. Çocukluğu 70’li, 80’li yıllarda geçmiş kişilerle ayrı bir bağ kurmak istedim. Şu dikkatimi çekmişti: Ne zaman kendi jenerasyonumdan insanlarla bir araya gelsek, sohbet eninde sonunda o dönemlerdeki çocukluk anılarına, detaylarına geliyor, hepimiz iştahla anılarımızı anlatıyorduk. Ben de kitapta, kendi hikâyelerimi anlattım. O dönemin, çocuk kişiliğimi nasıl etkilediğini belirtmek için.

Müziğin, yaptığım işin, şarkıların beni nasıl etkilediğinin de hikayesini anlatmak istedim. Çocuksu bir şekilde etkilenmiştim bu işten, o bakış açısıyla yazmaya çalıştım yaptığım işi. Müzik uğraşımda çocukluğumdan, bugüne beni etkilemiş birçok kişiye de yer verdim o günleri anlatırken.

Peki bu kitabı niye çıkarıyorum? Çok cevabı var bunun, bazılarını yazayım. Ben yeni yetişirken, bu tarz kitapları yalayıp yutardım. Sevdiğim bir sanatçıya dair her şeyi bilmek isterdim. Ayrıca, röportaj okumayı ve olaylara farklı gözlerle bakan birilerinin fikirlerini duymayı da çok severdim. Sadece etkilenmek için değil, kendi bakış açımı oluşturmama da yardım ederdi bu tarz röportajlar.

En önemli neden; sonda

En önemli nedenlerden birini sona sakladım. Sanatçının kişiliğinin, yaptıklarına bir başka boyut daha kazandırdığını düşünüyorum. Bu işe de yarasın isterim yazdığım kitap.

Kitaptaki hikayeleri 'light' bir perspektiften yazmaya çalıştım. Geçmişin dertlerini, üzüntülerini de bu perspektiften yansıtmaya baktım. İnsanlar bu kitaptan çıktıklarında, hafif hissetsinler istedim.

Çok önemli hikayeler beklemeyin okurken. Eninde sonunda çocuksu bir mesleğe hayatını vermiş bir kişinin hikayelerini okuyacaksınız. Ne kadar önemli olabilir ki bu hikayeler? Zaten o yüzden kitabımın adı da, Fasa Fiso."

Bi'SORU DAHA?

Atatürk'ün kitabına neden Nutuk denmiştir?

Tarihi bir kitap olan ve Atatürk'ün yazdığı Nutuk, ne anlatmaktadır? Nutuk adı nereden gelir? Nutuk'un ilk baskısı ne zaman yapıldı?

Sen benim hiçbir şeyimsin şiirinin sözleri ve hikayesi nasıldır?

Gerçek bir hikayeden esinlenilerek yazılan “Sen benim hiçbir şeyimsim” şiirinin hikayesi nasıldır? Şarkısı kim tarafından yorumlanmıştır?

Murathan Mungan'ın Eskidendi, Çok Eskiden şiirinin sözleri nasıldır?

Eskidendi, Çok Eskidendi şiiri neyi anlatır? Murathan Mungan'ın kaleme aldığı şiirin sözleri nasıldır?

Ağlamak için gözden yaş mı akmalı?

Şiirin adı "Ağlamak için gözden yaş mı akmalı?". Yazan Victor Hugo… Fransız edebiyatının en çok ürün veren değeri… Bakın ağlamayı ve birçok duyguyu...