Bir lider düşünün ki sürekli savaşta ve sonrasında yeni bir ülke kurmakta olacak ve aynı zamanda kitap da yazacak? O lider Mustafa Kemal Atatürk... İşte Atatürk’ün kitapları...
Mustafa Kemal Atatürk’ün bilinen ve gelişime açık bazı ülkelerin “başucu” kitabı olarak gördüğü Nutuk’tur. Atatürk, Nutuk dışında 8 kitap daha yazmıştır.İşte zamanını etkin kullanan, savaş ve yeni bir devlet yapılanmasından arta kalan zamanda yazılan o kitaplar...
Tâbiye Meselesinin Halli ve Emirlerin Sureti Tahririne Dair Nesayih: Atatürk’ün ilk kitabı sayılır ve savaştaki taktikleri içerir, liderlik özelliğini gösterir.
Takımın Muharebe Talimi: Atatürk’ün 1908 yılında Almanca’dan çeviri yaptığı kitaptır. İçeriğinde; Her türlü hava koşullarında arazideki duruşu ve muharebe yöntemlerinin uygulaması gibi konular vardır.
Cumalı Ordugâhı-Süvari: Bölük, Alay, Liva Talim ve Manevraları: 1909 yılında kaleme alınan kitapta süvari, bölük, alay, tugay eğitim ve manevraları anlatılır. Gözlem vardır.
Tâbiye ve Tatbikat Seyahati: 1911 yılında kaleme alınan bu kitapta savaş ve barış durumundaki yönetim anlayışı ile olması gereken liderlik konusu işlenir.
Bölüğün Muharebe Talimi: 1912’de yazılmıştır. Almanca’dan Türkçe’ye çevrilmiştir. Savaş öncesi ve savaş anındaki savunma anlatılır.
Zabit ve Kumandan ile Hasbihal: 1918’de yazılan bu kitapın özetinde savaşın tatbikatlarla değil bizzat savaş anında, savaşa dahil olarak öğrenilebileceğini ifade ediliyor.
Nutuk: 1927 yılında, bir milli tarih bilinci oluşturmak maksadıyla yazılıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, devrimleri anlatılıyor.
Vatandaş İçin Medeni Bilgiler: 1930 yılında yayınlanıyor. Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan’ın ismiyle yayınlatıyor. Yurttaşlara ve genç nesle öğütler niteliğinde. Çağdaş toplumun koşulları anlatılıyor.
Geometri: Ders kitabı... İsimsiz yayınlanıyor ve Atatürk bizzat kendi eliyle yazıyor.
BÜYÜK BİR SAYGI, SEVGİ VE ÖZLEMLE...