Temeli 1930’da atılan ve bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan resmi bir kurumdur TTK… TTK'nın açılımı, tarihi süreci ve kuruluş amacı nedir?

TTK’nın açılımı; Türk Tarih Kurumu’dur.

1930’da Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle temeli atılmıştır.

Atatürk neden TTK'ya ihtiyaç duydu?

Atatürk, özellikle Avrupa devletlerinin ders kitaplarında yer alan Türklerin ikinci sınıf bir millet oldukları (secondaire) iddialarına ve ‘barbar’ deyimi kullanılarak bir istilacı kavim şeklinde gösterilmelerine karşılık, bunun böyle olmadığını ve cihan tarihinde en eski çağlardan beri hakiki yerinin ne olduğunun ve medeniyete ne gibi hizmetlerinin bulunduğunun araştırılması gerektiğine inandığı için böyle bir kuruma gereksinim duymuştur.

TTK'nın tarihi süreci

28 Nisan 1930’da Atatürk’ün de bizzat katıldığı Türk Ocakları’nın VI. Kurultayı’nın son oturumunda, 40 imzalı bir önerge sunularak girişimler başlamıştır.
Sonrasında 16 üyeden oluşan bir “Türk Tarihi Tedkik Heyeti” teşkil edilmiş, heyet ilk toplantısını 4 Haziran 1930 tarihinde yapmıştır.

Temeli atılan Türk Tarih Kurumu, 29 Mart 1931 tarihinde Türk Ocakları’nın VII. Kurultayı’nda kapatılma kararı alınınca, 12 Nisan 1931’de “Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti” adı ile yeniden teşkilatlanmıştır. Kurumun adı 1935’te “Türk Tarihi Araştırma Kurumu” olarak değiştirilmiş, daha sonra ise “Türk Tarih Kurumu”na çevrilmiştir.

Bi'SORU DAHA?

Küfelik olmak ne demektir?

Eskilerden kalma bir deyimdir “Küfelik olmak.” Küfelik olmak neden ve niçin kullanılmış ve günümüze kadar gelmiştir? Hep birlikte küfelik olmanın...

Paskalya’nın anlamı nedir?

Paskalya Bayramı ne zaman kutlanır? Paskalya Bayramı nedir? İşte Paskalya ve Paskalya Bayramı ile ilgili merak edilenler...

Lafla peynir gemisi yürümez deyiminin hikayesi nasıldır?

Lafla peynir gemisi yürümez sözü nereden çıkmıştır? Lafla peynir gemisi yürümez sözüyle anlatılmak istenen nedir? Sözün TDK'daki karşılığı nasıldır?

Türkiye'de kaç tane Büyükşehir Belediyesi vardır?

Türkiye'de kaç tane büyükşehir belediyesi var 2023? Büyükşehir ne demektir? Büyükşehirin organları nelerdir? İşte Türkiye'deki büyükşehirlerin...

YÖK'ün açılımı nedir ve kısa tarihçesi nasıldır?

YÖK ne anlama gelir? YÖK ne zaman kurulmuştur? Bugüne kadarki YÖK başkanları kimlerdir? İşte YÖK hakkında kısa bilgilendirme...

Aç ayı oynamaz sözünün anlamı ve hikayesi nasıldır?

Aç ayı oynamaz sözüyle anlatılmak istenen nedir? TDK'daki anlamı nasıldır? Aç ayı oynamaz atasözü nereden çıkmıştır?

ÇYDD'nin açılımı nedir? ÇYDD'nin misyonu ve ilkeleri nelerdir?

ÇYDD ne zaman kuruldu? ÇYDD'nin açılımı nedir? ÇYDD'nin ilkeleri, misyonu, vizyonu ve değerleri nelerdir?

Kara kutu nedir? Kara kutunun özellikleri nelerdir?

Uçaklarda bulunan kara kutu kaç tanedir? Kara kutular ne tür bilgiler içerir? Kara kutu ne renktedir? Kara kutuların özellikleri nelerdir?