TİKA hangi amaçla ne zaman kurulmuştur? TİKA’nın misyonu ve vizyonu nedir? TİKA hakkında kısa genel bilgiler ve tarihçe...

Öncelikli olarak TİKA’nın açılımından başlayalım... TİKA; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’dır.
Kuruluş tarihi 1992’dir. Merkezi Ankara'dadır.

Kurulum süreci 25 Aralık 1991 tarihinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılması sonrası Orta Asya ve Kafkasya’da birçok devletin bağımsızlık kazanmasına kadar gider.

Türkiye, o günlerde bağımsızlığına kavuşan Türk Cumhuriyetlerini tanıyan ilk ülkedir. Hangi ülkelerdir bunlar? Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan... Bu devletlerle ortak bir dile, ortak bir hafızaya ve ortak bir kültüre sahip olmamız ikili ve bölgesel ilişkilerin güçlenmesine zemin hazırlamıştır.

Türkçe konuşan ülkelerle ilişki Türkiye’nin eskimeyen vizyonu olmuş ve bu vizyon küresel politikaların son 20 yılında önemli bir yer kazanmıştır.
Türkiye daha sonra Orta Asya’da yeni kurulan ülkelerde yaşayan soydaşlarımız için sosyal, ekonomik ve kültürel alanda birçok çalışma yapmıştır. Yardımlar zaman içinde uzun soluklu projelere, kalkınma merkezli işbirliği çalışmalarına dönüşmüştür. Bölgede yapılacak faaliyetleri ve dış politika önceliklerini uygulayacak, koordine edecek bir organizasyon ihtiyacı doğmuş ve bu doğrultuda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 1992 yılında kurulmuştur. TİKA ortak değerlere sahip olunan ülkeler başta olmak üzere birçok bölge ve ülkede Türk dış politikasını uygulayıcı bir aracı haline gelmiştir.

TİKA’nın amacı nedir?

TİKA’nın o yıllardaki amacını Türk Cumhuriyetlerinin kendi sosyal yapısını üretmesi, kendi kimliğini sağlıklı bir şekilde inşa etmesi, kültürel ve siyasi hakların gelişmesi, teknik alt yapı konusunda eksiklerin giderilmesi olarak özetlenebilir.

TİKA Program Koordinasyon Ofislerinin ilki Türkmenistan’da açılmış; ilerleyen dönemlerde Avrasya bölgesinde bulunan ofis sayısı 6’ya çıkmıştır. Türkiye’nin dostluk, kardeşlik ve işbirliği eli aynı heyecanı taşıdığımız ülkelere ulaşmıştır.

1995 yılına kadar kardeş ülkelerde ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetler yürüten TİKA, o tarihten itibaren eğitim ve kültürel işbirliği çalışmalarına ağırlık vermiştir.

TİKA'nın faaliyetleri ve kısaca tarihçesi

TİKA 1995 yılından sonra ata topraklarında eğitim faaliyetlerini hızlandırmış; okullar, kütüphaneler, laboratuarlar inşa edilmiş, üniversitelere teknik donanım yardımları yapılmıştır.
2000’li yıllarla başlayan süreçte dünya küreselleşmiş ve küreselleşmenin etkisi doğudan batıya birçok coğrafyada hissedilmiştir. Bu dönemde aynı dili konuştuğumuz ülkelerin kalkınma konusunda kazandığı ivmeye paralel olarak TİKA’nın bölgede yaptığı projeler, kurumsal kapasite artırımı projelerine dönüşmüştür.
TİKA faaliyet coğrafyasını genişletmiş; 2002 yılında 12 olan Program Koordinasyon Ofisi sayısını 2011 yılında 25’e, 2012 yılında ise 33’e yükseltmiştir.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı bugün 58 ülkede 60 Program Koordinasyon Ofisi ile faaliyet göstermektedir.

TİKA kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında işbirliği mekanizması görevi yürütmekte; tüm bu aktörleri ortak paydalarda buluşturmakta ve Türkiye’nin kalkınma yardımlarını kayıt altına almaktadır.

TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber 5 kıtada 170'e yakın ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapılmaktadır.

Bi'SORU DAHA?

Yorgan gitti kavga bitti deyiminin hikayesi nasıldır?

Yorgan gitti kavga bitti deyimiyle anlatılmak istenen nedir? Nasrettin Hoca'nın eşiyle yaşadığı yorgan diyaloğu nasıldır?

Hanya’yı Konya’yı görmek deyiminin anlamı ve sözün doğrusu nedir?

Hanya nerededir? Deyimde geçen Konya sözünün doğrusu nedir? Hanya’yı Konya’yı görmek deyimi neden kullanılır? Deyimle ilgili üç farklı yorum nedir?

TFF'nin açılımı nedir?

TFF'nin açılımı nasıldır? TFF'nin kısa kuruluş tarihçesi nasıl olmuştur? TFF'nin kuruluşunun ardından gerçekleşen ilkler nelerdir?

Nöbetçi noter nedir? Nöbetçi noter çalışma saatleri nasıldır?

Nöbetçi noterler ne zaman çalışacak? Nöbetçi noterler hangi ilde kaç tane? Noter hangi işleri yapar? Noter ücretleri ne kadar? Noterlerde kredi...

Mahkeme kadıya mülk değil atasözünün anlamı nedir?

Kadı ne demektir? Mahkeme kadıya mülk değil sözüyle anlalıtmak istenen nedir? Bu atasözü ne için kullanılır?

Kadeh tokuşturmanın anlamı nedir?

Alkol alırken yapılan kadeh tokuşturmanın amacı ve anlamı nedir? İnsanlar neden kadeh tokuşturur. İşte kadeh tokuşturmayla ilgili iki farklı görüş...

Resmi araç plakalarının sıralaması nasıldır?

Devlet protokolünde nasıl bir sıralama vardır. Kırmızı plakalı araçlar kimi temsil eder? Cumhurbaşkanınn aracının plakası var mıdır? İşte tüm bu...

Ayıkla pirincin taşını deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Ayıkla pirincin taşını ne demektir? TDK'daki anlamı nedir? Ayıkla pirincin taşını sözünün çıkış hikayesi nasıldır?