ÇYDD ne zaman kuruldu? ÇYDD'nin açılımı nedir? ÇYDD'nin ilkeleri, misyonu, vizyonu ve değerleri nelerdir?
ÇYDD yani; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği... Gönüllü çalışan bir sivil toplum örgütüdür. Atatürk ilke ve devrimlerini korumayı, geliştirmeyi, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacını güder.
1989 yılında kurulan dernek çağdaş toplum ve çağdaş birey için;
Evrensel; çocuk, kadın ve insan haklarına saygılı; demokratik, laik bir toplum ve sosyal hukuk devleti düzeninin gerçekleştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi,
Bireylerin hukuksal, siyasal, ekonomik, kültürel, toplumsal, fiziksel konumunun geliştirilmesi, tüm insan hakları ve özgürlüklerinden yararlanmalarının sağlanması,
Toplumda çevre sorunları ve kültürel mirasımızla ilgili duyarlılığın arttırılması ve çevre bilincinin yerleştirilmesi öncelik taşır.
İlkeleri
Sorunların değil, çözümün bir parçası olmak: ÇYDD’nin amacı, ülke sorunlarının çözümüne yönelik somut projeler oluşturarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmak.
Resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak: ÇYDD, amacı doğrultusundaki projelerini profesyonel çalışanları, gönüllüleri, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde gerçekleştirir.
Partiler üstü konumunu korumak: ÇYDD, amacı doğrultusundaki çalışmalarında partiler üstü konumunu korumaya özen gösterir.
Misyonu
Atatürk ilke ve devrimlerini ve Cumhuriyet’in kazanımlarını koruma yolunda, bilimsel düşünme ve sorgulama yetilerini geliştiren, insan haklarına saygılı çağdaş bir yaşam ve eğitim için çözüm üretmek ve kamuoyu oluşturmaktır.
Vizyonu
Misyonumuzu gerçekleştirme doğrultusunda, Türkiye’de öncü, dünyada örnek bir sivil toplum örgütü olmaktır.
Çağdaşlık Anlayışı
Ulusal ve evrensel değerleri içselleştirmiş, laikliğe, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan çok kültürlü bir toplumu zenginlik kabul eden, eleştiriye açık, üreten ve kamu yararını gözeten bir anlayıştır.
Değerleri
- Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık
- Demokrasi Kültürü ve Laiklik
- Hukukun Üstünlüğü
- Dürüstlük, Güvenirlilik
- Çevre Bilinci
- Emeğe Saygı
ÇYDD'nin kısa tarihçesi
- 21 Şubat 1989: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kuruldu.
- 25 Şubat 1989: Görev bölümü yapılarak Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aysel Ekşi, 2. Başkan Prof. Dr. Türkan Saylan, üyeler Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr. Necla Arat, Dr. Tüten Ang ve Birnur Özümert’ten oluşan geçici Yönetim Kurulu göreve başladı.
- 11 Nisan 1989, İlk Yürüyüş: Kadın derneklerinin katılımıyla, yaklaşık 2.000 kişiyle, Cumhuriyet Tarihinin ilk “Laikliğe Saygı” yürüyüşü yapıldı.
- 19 Haziran 1990: Prof. Dr. Türkan Saylan Genel Başkan seçildi.
- 19 Aralık 1990: İlk şube olan Ankara Şubesi açıldı.
- 16 Mart 1992, Ulusal Afete Destek: Erzincan depremzedelerine 1.000.000 TL’lik katkıda bulunuldu.
- 29 Mart 1995: Fazıl Say, Türkiye’deki ilk konserinin gelirini ÇYDD’ ye bağışladı.
- 1995, HEM Projesi Başladı: Beşiktaş Şubesinin eşgüdümünde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Singer’le işbirliği içinde Türkiye’nin 249 bölgesindeki Halk Eğitim Merkezlerinde kurs alan kadınlara özel bir eğitim programı uygulandı. Hedefi “1,5 milyon kadın” olan programda, kadınlara kadın sağlığı, çocuk sağlığı ve eğitimi, çevre, yurttaşlık bilinci, kadın sorunları, hukuk konularında eğitim verildi.
- 19 Ekim1996: Şube sayısı 55’e ulaştı.
- 4 Eylül 1997: Denetlemeler sonunda derneğimize “kamu yararına dernek” unvanı verildi.
- 1998, Okul Öncesi Eğitiminin Yaygınlaştırılması: AÇEV ile birlikte ilköğretim okullarına anasınıfı oluşturulması konusunda MEB’e başvuruda bulunuldu. Yapılan çalışmalar sonucunda MEB, her okula bir anasınıfı açılması genelgesini yayımladı.
- 2000, DEPREM PROJELERİ: Toplam 61 proje gerçekleştirildi. Yalova’da 4 kişilik 102 ailenin yaşayacağı, 102 prefabrik ev, çamaşırhaneler vb. eklentilerle birlikte bir yaşam alanı, bölgede 10 rehabilitasyon merkezi 10.000 öğrencinin eğitim gördüğü 169 derslik, 5 üretim projesi (şal, yaygı, reçel, çiçek üretimi, kermes), 462 öğrencinin barındığı 7 yurt yapıldı.
- 2001, Tutukevinde Eğitim: Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevinde eğitim projesi uygulanmaya başlandı.
- 2004, Çocuk Kulübü: Çocuk Kulübü kuruldu ve çalışmalarına başladı.
- 2004: Şube sayısı 96’ya ulaştı.
- 23 Nisan 2005, “Baba Beni Okula Gönder” Projesi: Milliyet Gazetesi ile birlikte büyük kampanya başlatıldı.
- 6 Şubat 2009, ÇYDD GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. TÜRKEL MİNİBAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ.
- 13 Nisan 2009: Başta ÇYDD Genel Merkezi binası ve Genel Başkan Prof. Dr. Türkan Saylan’ın evi olmak üzere ÇYDD yöneticilerinin evlerine, Genel Merkeze ve bazı şubelerimize (81 yere) İstanbul Emniyeti tarafından baskın yapıldı ve birçok ÇYDD yöneticisi gözaltına alındı. Şube ve Genel Merkez’in bilgisayarları, evrakları emniyete götürüldü.
- 18 Mayıs 2009: ÇYDD GENEL BAŞKANI PROF. DR. TÜRKAN SAYLAN YAŞAMINI YİTİRDİ.
- 26 Mayıs 2009, Aysel Çelikel Genel Başkan Oldu: ÇYDD Kurucu üyesi ve beş yıl ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Aysel Çelikel, ÇYDD Genel Başkanı oldu.
- 18 Mayıs 2010, Toplum Mektupları: Prof. Dr. Türkan Saylan’ın toplumun her kesimine yazmayı amaçladığı yarım kalan mektuplarını içeren kitabı yayımlandı.
- Haziran 2010: ÇYDD adına ilk kez YAYINCI SERTİFİKASI alındı.
- 13 Mayıs 2014: Soma’da meydana gelen maden ve 301 madencimizin hayatını kaybettiği facia nedeniyle il derneklerden bir yıl süreli para toplama izni alınarak, bölgede çalışmalara başlandı. Soma’da Eğitim Evi kuruldu. Kazada hayatını kaybeden ya da kazadan etkilenen ailelerin eşlerine ve çocuklarına eğitim ve rehabilitasyon desteği verildi.
Derneğe bağış sistemleri
- Online Genel Bağış
- Yurtdışı Bağışı
- Burs Verin
- Çelenk Bağışı
- Banka Havalesi/EFT
- SMS Bağışı
- Özel Gün Bağışları
Dernek aracılığıyla; Ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine burs verme imkanı vardır.
Detaylı bilgi için: https://www.cydd.org.tr/
EMEĞİ GEÇENLERİ SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYOR SELAMLIYORUZ...