ÇEKÜL ne demektir? ÇEKÜL'ün kuruluş hikayesi nasıldır? ÇEKÜL'ün görev ve sorumlulukları, iletişim bilgileri nelerdir? ÇEKÜL'ü tanıyalım...

1990'lı yıllarda duyarlı insanların sözlü olarak dile getirdikleri düşünceleri eyleme dönüştürmeleriyle kurulan ve hayata geçen bir sivil toplum kuruluşu ÇEKÜL. "Bir şey yapmalı" sözünün işlevsel hali.
ÇEKÜL'ün açılımı: Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı.
İstanbul'da Beyoğlu'nda küçük bir binada başlayan kök salmanın Anadolu'ya yayılması.

Vakıf statüsünde kurulan ÇEKÜL, ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumayı amaçlıyor.
"Doğa ve Kültürle Varız" sloganıyla proje ve programlarını en küçük yerleşmeden ülke bütüne yaydı.
Kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılması amacıyla, koruma amaçlı kent planları hazırlanmasını, kentlerin eski mahallelerinde sağlıklaştırma çalışmaları, geleneksel evlerde cephe düzenlemesi yapılmasını, tarihi yapıların, çarşıların onarılmasını, kent meydanlarının yeniden düzenlenmesini sağladı.
Toprağı, yeşili korumak ve çoğaltmak için İstanbul’da başladığı ağaçlandırma çalışmalarını Anadolu’nun her karışına yaydı.
Anadolu kentlerinin yerel yöneticilerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, girişimcilerinin ve halkının, kendi kentlerinin benzersiz doğal ve kültürel birikiminin farkına varmaları ve bu değerli birikime sahip çıkmaları için yol göstericilik yaptı; hâlâ da yapıyor.
Özetle; ÇEKÜL Anadolu kentlerinde bıraktığı kalıcı izlerle her zaman danışılan, yol gösteren, güvenilen; gönüllü temsilcileri ve uzman kadroları ile doğal ve kültürel mirasın korunması taleplerine yetişmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşudur.

İletişim bilgileri:

Ekrem Tur Sok. No 8
Beyoğlu 34435 İstanbul
Tel: 0212 249 64 64 – 0212 251 54 44
Faks: 0212 251 54 45
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Bi'SORU DAHA?

Everest Dağı'na çıkan ilk Türk kimdir?

Himalayalar’da olan Dünyanın en yüksek dağı Everest’e çıkan ilk Türk ve müslüman dağcı kimdir? Everest’e bugüne kadar çıkan Türk dağcılar kimlerdir? 

Etekleri zil çalmak deyiminin hikayesi nasıldır?

Etekleri zil çalmak deyimi ne anlama gelir? Etekleri zil çalmak deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? Haydi etekleri zil çaldırmaya!

Demokles'in kılıcı deyiminin anlamı nedir ve hikayesi nasıldır?

Tarihi bir hikaye olan Demokles'in kılıcı sözüyle anlatılmak istenen nedir? Demokles kimdir? Demokles'in kılıcı hikayesi nasıldır?

Lira (libra) ne anlama gelmektedir?

Cebimizden çıkmayan ve hayatımızın her kesiminde var olan bir değerdir lira... Para birimimizdir ama peki ya liranın anlamı? İşte detaylar...

Hapşırınca niye 'Çok yaşa' denir?

Hapşııııııııııııııı! Hapşııııııııııııııı! Çok yaşaaaaaaaaa... Sen de gör! Hep beraber!... diye devam eden temennilerin hikayesi...

MESAM'ın açılımı nedir? MESAM'ın misyonu, vizyonu ve ilkeleri nelerdir?

MESAM ne zaman kurulmuştur ve "ilk" olma özelliği nedir? MESAM'ın tam açılımı nedir? MESAM'ın misyonu, vizyonu ve görevlerine bir bakalım!

'Göz odur ki dağın arkasını göre' sözünün anlamı nedir?

Fatih Terim’in Ukrayna maçı öncesindeki basın toplantısında kullandığı "Göz odur ki dağın arkasını göre, akıl odur ki başa geleceği bile" atasözünün anlamına bir...

Sezeryan adı nereden gelmektedir?

Sezeryan, bir çeşit ameliyat... Doğum sırasında uygulanan kesme yöntemi... Tarihi antik çağlara kadar gitmektedir. İşte sezeryan adının hikayesi...