Sadri Alışık nerede dünyaya geldi? Tiyatroya ve oyunculuğa başlaması nasıl oldu? Unutulmaz tiplemeleri nelerdi?
5 Nisan 1925 İstanbul Paşabahçe doğumludur. Tam adı Mehmet Sadrettin Alışık'tır. Aile büyükleri ve kardeşi Nevin onu hep Sadri diye çağırır ve adı da öyle kalır.
Otoriter bir baba ve anneye sahip Sadri, zeki ve yaramaz bir çocuktur. Ki çocukluğundaki bazı yaramazlıkları; namaza duran aile büyüklerini, secdeye varamasınlar diye bellerinde ki kuşaktan kapının koluna bağlaması, bahçedeki civcivleri oltayla balkondan yukarı çekmesi, kedilerin ayaklarının altına ceviz kabuğu yapıştırması.
Tiyatro hayatı
Çocukluk yıllarında Naşit Özcan Tiyatrosu'nu seyrettikten sonra tiyatroya başlar. Okul piyeslerinde, Cağaloğlu Halk Evi'nde ve şimdiki adı Sadri Alışık Tiyatrosu olan Küçük Sahne'de sahne alır.
Ailesi önce oyunculuk hevesine karşı çıkar ancak çok istekli olması üzerine bu tepkileri desteğe dönüşür.
İlk filmi 1946 yılında çevrilen Günahsızlar'dır.
1959 yılında çevrilen "Yalnızlar Rıhtımı" adlı filmde 38 yıllık hayat arkadaşı Çolpan İlhan'a aşık olmuş ve aynı sene evlenmişlerdir. Bu mutlu yuvaya çok zaman geçmeden bir kişi daha eklenir ve Alışık ailesinin oğulları Kerem Alışık dünyaya gelir...
Sadri Alışık, Nejat Saydam idaresinde çevrilen ve başrollerini Ayhan Işık ve Belgin Doruk'la paylaştığı "Küçük Hanımefendi" serisi ile seyircinin dikkatini çeker...
Turist Ömer tiplemesi
"Turist Ömer" tiplemesi Sadri Alışık'ın oyunculuk kariyerinin en önemli adımı olur ve sanat yaşamında yepyeni kapılar açar...
Turist Ömer karakterinin doğuşu Sadri Alışık'ın asker arkadaşı Ahmet Güzelce'nin verdiği eğri selamdan esinlenerek yaratılır ve rejisör Hulki Saner tarafından da ortaya çıkartılır.
Ayhan Işık'ın başrolünü oynadığı "Helal Olsun Ali Ağbi" filmi Turist Ömer serisinin başlangıcıdır.
"Turist" tıraş olmaz, gri pantolon, ekose gömlek, delik fötr şapka ve ökçesi basık pabuç giyen bir adamdır. Espri yapar, karşısına çıkanları, sözle, nükteyle harcar... Ama "Turist" iyilik sever, yaşadığı andan ilerisini düşünmez, çalışmaz, işsizdir, içkiye düşkündür fakat kadın problemi yoktur. Karnı acıkınca doyurmak aklına gelir. Beceriksizdir, bu yüzden de sevimli ve cana yakındır. 1964'te "Turist Ömer" adlı film ortaya çıkar. Bu film Sadri Alışık'a yeni ufuklar açmıştır...
Ofsayt Osman tiplemesi
1966'daki Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Ah Güzel İstanbul" filmi de Sadri Alışık'ın en önemli filmlerinden biridir.
Jön ve kötü adam tiplemelerinden sonra komedi ve dram filmlerinde oynayan Sadri Alışık dört dörtlük bir sanatçı olmuştur.
Avare filminden sonra sesinin güzelliği keşfedilen sanatçı, 45'lik plaklar doldurmuştur, seyircinin ısrarı ve gazino patronları tarafında Sadri Alışık show dünyasına da adım atmıştır.
Turist Ömer tipini sahnede de şarkı söyleyerek ve espri yaparak devam ettirmiş ve halkın ilgi odağı olmuştur.
İstanbul için yazdığı şiirlerinin toplandığı bir kitabı da vardır.
Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde de okuyan Sadri Alışık çok güzel yağlı boya ve kara kalem tablolara da imza atmıştır.
Ayhan Işık ile olan dostluğu, aile yaşantısı ve kişiliği ile her zaman Türk Halkına örnek olmuştur.
1994 yılında son filmi olan Yavuz Özkan’ın yönettiği Yengeç Sepeti filminde oynar ve Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alır…
Sanat yaşamı boyunca aile yaşantısından ve karakterinden asla taviz vermemiştir.
Türk Sineması'nda bir ekol, bir fenomendir...
Sinemamızın en uzun soluklu ve de renkli oyuncularından biridir.
40’lı yıllarda başladığı oyunculuk serüvenini, 90’lı yılların ortalarına dek aralıksız sürdürüp, Türk sinemasının çeşitli dönemlerine tanıklık ederek, saygınlık ve de unutulmazlık erdemleriyle taçlandırılmış bir sanatçıdır.
1995 yılının 18 Mart’ında yetmiş yaşında iken ailesine, sevenlerine, canı kadar sevdiği İstanbul’una ve sinemasına veda eder.
SAYGIYLA ANIYORUZ...