Adı havalimanına verilen Sabiha Gökçen kimdir? Sabiha Gökçen'in Atatürk'le ilişkisi nedir? Sabiha Gökçen'in Türk tarihindeki yeri ve önemi nedir?
Gelin hep birlikte havacılık tarihinin önemli ismi Sabiha Gökçen'i tanıyalım...
Atatürk evlat edinir
22 Mart 1913’te Mustafa İzzet Bey ve Hayriye Hanım’ın altıncı çocuğu olarak Bursa'da dünyaya gelir. Anne ve babasını kaybeder... 1925 yılında Bursa’yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinilir. Daha o dönem havacılıkla pek ilgisi olmamasına rağmen Soyadı Kanunu’nun çıkmasının ardından Atatürk tarafından Gökçen soyadı verilir.
Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde öğrenim görür. 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girer. Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini alır. 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım, Rusya'ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamlar.
İlk Kadın Savaş Pilotu
1936'da Eskişehir Askeri Hava Okulu'na girer, burada av ve bombardıman uçaklarıyla başarılı görevler yaparak, dünyanın "İlk Kadın Savaş Pilotu" unvanını kazanır. 1937 yılında Türk Hava Kurumu’nun yetiştirdiği ilk kadın pilot olması nedeniyle kurumun “9 numaralı Murassa (iftihar) Madalyası” ile ödüllendirilir.
1938'de uçağıyla Balkan turu yapan Gökçen, Türk Hava Kurumu Türkkuşu'na başöğretmen tayin edilir. 1955'e kadar bu görevini başarıyla sürdürür.
Toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçan ve birçok ödülün sahibi olan Sabiha Gökçen, 1991 yılında Uluslararası Havacılık Federasyonu Altın Madalyası’nı alır.
1996 yılında Amerika’da düzenlenen Kartallar Toplantısı’nda dünya havacılık tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri seçilir. Bu ödüle layık görülen ilk kadın havacıdır.
22 Mart 2001 tarihinde, 88 yaşında hayatını kaybeder.
SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ...