Türk edebiyatının önemli değeri ve kalemi olan eserleriyle iz bırakan, toplumsal sorunlara ve olaylara değinen, deyim yerindeyse “bağımlılık yapan” çok yönlü kişiliktir Sabahattin Ali… Sabahattin Ali'yi yakından tanımaya ne dersiniz?
Tarihler 25 Şubat 1907’yi gösterdiğinde Edirne’nin Gümülcine Sancağı’na bağlı Eğridere kazasında bir çocuk dünyaya gelir. Babasının yüzbaşı olması nedeniyle sık sık şehir değiştirirler. Bu nedenle ilköğrenimini İstanbul, Çanakkale ve Edremit’te tamamlar. Yunan işgali nedeniyle babası ve ailesi zor günler yaşar.
Eğitim hayatı ve sonrası
İlkokul sonrası parasız yatılı olarak Balıkesir Öğretmen Okulu'na girer.
Sabahattin Ali 1926’da İstanbul Öğretmen Okulu’ndan mezun olur.
Bir yıl Yozgat'ta ilkokul öğretmenliği yapar.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınavını kazanıp 1928-30 yılları arasında Almanya’da 2 yıl eğitim görür. Dönüşünde Aydın ve Konya ortaokullarında Almanca öğretmenliği yapar.
1932’de Konya’da bir arkadaş toplantısında Atatürk’ü yeren şiir okuduğu iddiasıyla tutuklanır ve 1 yıla mahkum olur. Konya ve Sinop Cezaevi’nde kalır. Cumhuriyet’in 10. Yıldönümü nedeniyle çıkan afla özgürlüğüne kavuşur.
Yeniden öğretmenliğe dönmek ister. Dönemin bakanı eski düşüncelerinden vazgeçtiğini göstermesini ister. Varlık dergisinde “Benim Aşkım” adlı şiiriyle Atatürk’e bağlılığını göstermeye çalışır.
1934’te Bakanlık Neşriyat Müdürlüğü'ne alınır, Ankara II. Ortaokul'da öğretmenlik yapar.
1935’te Aliye Hanım ile evlenir. 1936'da askere alınır. 1937 Eylülünde kızı Filiz Ali dünyaya gelir. Yedek Subay olarak askerliğini Eskişehir'de tamamlar.
1938’de Musiki Muallim Mektebi'nde Türkçe öğretmeni olarak göreve başlar. 1940 yılında tekrar askere alınır, askerliğini yaptıktan sonra Ankara Devlet Konservatuarı'nda Almanca öğretmenliği yapar.
İçimizdeki Şeytan ve davalar
“İçimizdeki Şeytan” romanı milliyetçi kesimde büyük tepki toplar. Davalar açılır çok sıkıntılar çeker. Bakanlık tarafından görevden alınır.
1945’te İstanbul’a gider ve gazetecilik yapmaya başlamıştır. Ancak fıkra yazdığı La Turquie ve Yeni Dünya gazeteleri, iktidarın kışkırtmasıyla meydana gelen Tan olayları sırasında tahrip edilince işsiz kalır, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'la Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi siyasal mizah dergilerini çıkarır. Ancak bu gazeteler de tek parti iktidarının baskılarıyla kapatılır, yazılar ve yazarları hakkında kovuşturmalar açılır. Sabahattin Ali dergilerde çıkan yazılarından dolayı üç ay hapis yatar.
Ve o dönemi Ali Baba dergisinde “Ne Zor Şeymiş” başlıklı yazısında şöyle anlatır: “Çalmadan, çırpmadan bize ekmeğimizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz bırakmadan yaşamak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hatta bu kadar tehlikeli mi olmalı idi.”
Sabahattin Ali başka bir davadan 1948’de Paşakapısı Cezaevi’nde 3 ay daha hapis yatar.
İşsiz kalır, zor günler geçirir. Kamyonculuk yapar. Yurt dışına gitmek ister pasaport verilmez. Yasal yollardan yurt dışına çıkma olanağı da bulamayınca Bulgaristan'a kaçmaya karar verir. Para karşılığı anlaştığı Ali Ertekin adlı kaçakçı tarafından 2 Nisan 1948’de Bulgaristan sınırında şaibeli bir şekilde öldürülür.
Ali Ertekin, dört yıla hüküm giyer ama birkaç hafta sonra çıkan aftan yararlanarak serbest kalır. Ali Ertekin'in gerçek katili olmadığı iddia edilir...
Sabahattin Ali'nin eserleri
ŞİİR
- Dağlar ve Rüzgâr (1934-Yeni Eklerle 1943)
- Kurbağanın Serenadı ve Öteki Şiirler'le birlikte (1937)
- Bestelenen Şiirleri
- Hapishane Şarkısı V (Aldırma Gönül-Kerem Güney, Edip Akbayram)
- Leylim Ley (Zülfü Livaneli)
- Hapishane Şarkısı I (Göklerde Kartal Gibiydim / Nazlı Yarim-Ahmet Kaya)
- Hapishane Şarkısı III (Geçmiyor Günler-Ahmet Kaya)
- Çocuklar Gibi (Sezen Aksu)
- Kız Kaçıran (Ahmet Kaya)
- Kara Yazı (Ahmet Kaya)
- Melankoli (Ali Kocatepe, Nükhet Duru)
- Eskisi Gibi (Ben Yine Sana Vurgunum-Ali Kocatepe, Nükhet Duru)
- Dağlar (Dağlardır Dağlar-Sezen Aksu)
ÖYKÜ
- Değirmen (1935)
- Kağnı (1936)
- Hanende Melek (1937)
- Ses (1937)
- Kağnı - Ses (1943 - İki Kitap Birlikte)
- Yeni Dünya (1943)
- Sırça Köşk (1947) .
- Kamyon
ROMAN
- Kuyucaklı Yusuf (1937)
- İçimizdeki Şeytan (1940)
- Kürk Mantolu Madonna (1942).
ÇEVİRİ
- Tarihte Garip Vakalar, Max Memmerich (1941)
- Antigone, Sofokles (1942)
- Minna Von Barnhelm, Lessing (1943)
- Üç Romantik Hikaye, H. Von Kleist-A.V. Chamisso E.T.A. Hoffmann (1944)
- Fontamara, Ignazio Silone (1944)
- Gyges Ve Yüzüğü, Fr. Hebbel (1944)
- Yüzbaşının Kızı, A.S. Puşkin (1944) (Erol Güney ile birlikte)
İYİ Kİ DOĞDUN DİYORUZ, BÜYÜK BİR SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ...