Pierre Loti olarak bilinen kahvesiyle ünlü yer İstanbul’un neresindedir? Pierre Loti kimdir ve İstanbul’la bağlantısı nedir? Pierre Loti’ye TBMM’den gönderilen mektubun içeriğinde ne vardır? Pierre Loti'ye Türkler tarafından hangi unvan verilmiştir?

Louis Marie Julien Viaud... Tanıdık mı? Yok... Duyduk mu? Hayır. Peki “Pierre Loti” veya “Piyer Loti” desek... Tabii ki birçok insanın aşina olduğu İstanbul’a yolu düşenlerin veya Haliç manzarası eşliğinde çayını içenlerin bilmemesine imkan yok. Pierre Loti’nin kahvesi bile var. Eyüp’te denize nazır ve Haliç ayakları altında.

Peki kimdir Pierre Loti?

Egzotik bir çiçek anlamına gelen “Loti” adını Tahitili yerlilerin verdiği belirtilen asker kökenli Fransız yazar, romancı.

1850 Fransa doğumlu. 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girip albaylığa kadar yükselen ve yolu Türkiye’ye düşenlerden Pierre Loti. Mesleği gereği Ortadoğu ve Uzakdoğu seferlerine çıkan Fransız askeri, 1879’da ilk romanı olan Aziyade’yi yazdı.

İstanbul hayranı Türk dostu

İstanbul’a ilk kez 1876’da subay olarak gelen ve Eyüp’ü mesken tutan Pierre Loti, "Aziyade" isimli kadınla da burada tanıştı.

İstanbul hayranıydı ve Türk dostuydu.

1913’te Can Çekişen Türkiye kitabıyla Batı politikalarını eleştirip Türkler'e destek veren Loti, o yıl Türkiye’ye geldiğinde Tophane Rıhtımı'nda büyük bir törenle karşılandı. Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı. Kurtuluş Savaşı döneminde kendi ülkesi işgalci Fransa’yı da eleştirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1920’de İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi kabul edilen Pierre Loti’ye 4 Ekim 1921' de şükranlarını sunan bir mektup gönderdi.

Adına cemiyet kurulan ismi Divanyolu'nda bir caddeye verilen Pierre Loti günümüzde Eyüp’te denize nazır yerdeki “Pierre Loti Kahvesi”yle anılıyor, hatırlanıyor. Daha önce “Rabia Kadın Kahvehanesi”nin olduğu bölge "Pierre Loti Tepesi" veya "Pierre Loti Kahvesi" olarak biliniyor. Günümüzde yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak ve İstanbul’u seyir yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.