Ezberleri bozan bir hayat hikayesi Flerence Nightingale... Zengin bir ailede doğup büyüyen bir kız ve ailesinin fakirlere mal ettiği işi seçen “Lambalı Kadın”ın hikayesi ve 12 Mayıs Hemşireler Günü...

Ülkemizde ve günümüzde “Florence Nightingale” hastane isimleriyle bilinir. Hastanelere adını veren üniversitesi de bulunan bu güzel değeri ve insanı yakından tanıyalım...

1820 yılında İngiltere’de dünyaya geldiğinde kim bilebilirdi ki o zaman modern hemşireliğin kurucusunun da doğduğunu...
Babası zengin ve İngiltere’de büyük arazilere sahipti.
Ancak Florence Nightingale, gördüğü acı tabloları silmek adına ailesinin fakir mesleği olarak gördüğü hasta bakıcılığı tercih etti. Her ne kadar ailesi karşı çıksa da onu bu konuda kararlı kılan hastalara yapılan kötü muamelelerdi.
Ailesine göre hasta bakıcılığı pis ve aşağı bir meslekti. Fakir kızların işiydi.
Ama o ideallerinin peşinden koştu ve hemşire oldu. Almanya’da hasta bakıcılığı üzerine incelemeler yaptı eğitimler aldı.

Selimiye'deki lambalı kadın

1853’te Londra’daki hasta kadınların bakımı kurumuna yönetici olarak getirildi.
1853-1856 yılları arasındaki Kırım Savaşı’nda İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere gönüllü hemşire olarak İstanbul’a geldi...
Selimiye Kışlası, sürekli elinde lamba ile gördüğü için hastaların “Lambalı Kadın” yakıştırmasını yaptığı yer oldu.
Florence Nightingale hastaların sadece yaralarını değil ruhlarını da iyileştirdi, pozitif enerji verdi. Sabrı, sevgisi ve hastalara sıcak davranması onun farkıydı. Ki yaptığı başarılı çalışmalar sonrası yaralı askerlerin ölüm oranında azalma görüldüğü ortaya çıktı.

Savaştan sonra kendini hemşireliğe adayan ve hemşirelik mesleğinin kurucusu sayılan Florence Nightingale, 1860’ta Londra’da bir hemşirelik okulu açtı (Halkın verdiği bağışlar ile Nightingale Fonunu kurarak).
1907 yılında da İngiltere Liyakat Nişanı alan ilk kadın oldu.
13 Ağustos 1910’da hayatını kaybetti.

Hemşireler günü tarihçesi

ABD Sağlık ve Eğitim Bakanlığında yetkili Dorothy Sutherland, 1953’te dönemin başkanı Dwight D. Eisenhower’e bir sonraki yılın Ekim ayını “Hemşireler Günü” ilan etmeyi teklif eder. Ancak teklif kabul görmez. 1972’de bu önemli günün tanınması istenir ancak yine olmaz. İki yıl sonra, Uluslararası Hemşireler Konseyi, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs'ı “Uluslararası Hemşireler Günü” ilan eder. Aynı yıl dönemin ABD Başkanı Nixon imzasıyla kesin olarak karar verilir. 12 Mayıs 1974 yılından bu yana resmi olarak hemşireler günü kutlanmaya başlanmış olur.

NOT: Selimiye Kışlası’nın kulelerinden biri, Florence Nightingale ve diğer hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzedir ve ziyarete açıktır. İzinle girilebilmektedir.

florence-nightingale