Her şey bir rüya ile başlar... 70 yılı aşan ömürde görülen 257 şehir, 7 iklim, 18 padişahlık ve 10 cilt 4 bin sayfalık dünyanın bildiği Seyahatname!
- 25 Mart 1611’de İstanbul Unkapanı’nda dünyaya gelir... Asıl adı Derviş Mehmed Zilli’dir.
- Arapça, Farsça, Rumca, Latince öğrenir, hafız olur. Babasından hat, nakış, tezhip sanatını öğrenir.
- 1635’te Ayasofya Camisi'nde, Dördüncü Murat Han’a takdim edilir ve yüksek seviye devlet adamlarının eğitim gördüğü Enderun Mektebine girme imkanı bulur.
- Dört yıllık eğitimden sonra, sipahi zümresine katılır.
- 25 yaşına kadar İstanbul’daki tahsil hayatı devam eder.
- Evliya Çelebi’nin tek düşüncesi seyahat etmek, gezip görmektir.
- Seyahat nedeni ise gördüğü bir rüyadır... Rüyasında İstanbul’da Yemiş İskelesi civarındaki Ahi Çelebi Camii’nde kalabalık bir cemaatle birlikte Hz. Muhammed’i görür. Heyecana kapılır ”Şefaat ya Resulullah” diyeceğine “Seyahat ya Resulullah” der. Bunun üzerine Hz. Peygamber tebessüm ederek Evliya Çelebi’ye şefaati de, seyahati de müjdeler. Uykudan uyandığında ilk işi, rüyasını yorumlatmak olur. Dönemin ünlü yorumcularından Şeyhi Abdullah Dede nacizane fikri ile ilk olarak İstanbul’u gezip yazmasını tavsiye eder.
- Evliya Çelebi 24 yaşında ilk olarak İstanbul’u gezip yazmaya başlar ve ünlü Seyahatname kitabının ilk cildi bu şekilde oluşur.
- 1640’ta Okçuzade Ahmet Çelebi ile gizlice bir aylık Bursa gezisine çıkar. Babası oğlunun seyahat aşkının bitmeyeceğini görür ve artık ona bir daha karışmaz.
- Evliya Çelebi, 257 şehir, 7 iklim 18 padişahlık dönemi görür.
- Bu süre zarfında evlenmeye ise vakit bulamaz.
- Gezip gördüklerini, şehirlerin ekonomik, coğrafi ve kültürel yapılarını, başından geçenleri olayları 10 cilt 4 bin sayfalık eseri olan Seyahatnamesi’nde anlatır.
- Sürekli gezdiği için evlenmeye fırsatı olmaz.
- Zengin ve köklü bir aileden gelen Evliya Çelebi, katıldığı savaşlardan ganimetler, gittiği bölgelerde yaptığı ticaretler ve kendisine verilen sayısız hediyeler ile rahat bir hayat sürer. 1682'de gezmek için gittiği Mısır'da hayatını kaybeder. (Allah rahmet eylesin)