Faturanın haksız yere çıkarıldığı ve durup dururken dayak yiyenleri ifade etmek için kullanılan “şamar oğlanı” sözünün çıkış hikayesi çok eskilere dayanır...

Toplum içindeki sınıf ayrımı sonucu ortaya çıkan bir durumun getirisidir şamar oğlanı... Bireysel bir sonuçtur ama çıkış hikayesinden toplumsal bir durum söz konusudur.
16. ve 17. yüzyıllarda feodal düzenin hakimiyeti sonucu, üst sınıf ve alt tabaka arasındaki uçurum iyice açılır. Soylu kesim, kendisini halktan çok üstün görür ve onlarla herhangi bir yakın temas kurmaktan kaçınır.
Saray mensubu ve asilzade çocuklarının halkın arasına karışıp, onlarla aynı dersliklerde eğitim almalarına izin verilmez. En iyi hoca ve alimler, saray, şato ve konaklara çocukların ayağına getirilir.
O dönem eğitim sırasında dayak ve cezalandırma çok yaygındır ve tabii ki bu yöntemin soylu çocuklar üzerinde kullanılması mümkün değildir.

Peki dayağı kim yiyecek?

İşte buna çözüm olarak alt tabakadan olan bir çocuk, ders sırasında bu dayağı yemek için hazır bulundurulur. Asilzade çocuğunun işlediği her hatada şamar ve sopayı bu çocuk yer.
Ve ne garip ve acımasızlıktır ki derse katılan bu halk çocuğunun birşeyler öğrenmemesi için sağır kimseler arasından seçilir ya da bu iş için sağır edilir.

Bi'SORU DAHA?

Doktorun yürekleri burkan "incir" hikayesi nasıldır?

Göreve yeni başlayan ve annesini de yanına alan doktorun başına gelenler nelerdir? Gözyaşı, dram, kaza ve hayatın acı gerçeklerini barındıran bir...

Yaşlı Kızılderilinin aya göndermek istediği mesaj nedir?

Kızılderililer, bölgelerinde araştırma yapan NASA görevlileri ile karşılaşır. Yaşlı Kızılderili aya insan göndermek isteyen beyaz adamlar kanalıyla...

Şahmeran Efsanesi nedir? Şahmeran hangi bölgede yaşamıştır?

Şahmeran'ın hikayesi nedir? En yaygın olan Şahmeran hikayesi nasıldır? Şahmeran efsanesi nerede yaşanmıştır? Şahmeran erkek midir, kadın mı?...

Adamı ipten alan avukatın hikayesi nasıldır?

İngiltere'de cinayetten yargılanan ve idama mahkum edilen suçluyu avukatı nasıl savunur ve kurtarır. İşte avukatın ipten alma hikayesi...

Mazhar Osman ile Neyzen Tevfik’in rakı olayı nasıldır?

Devrin en önemli doktoru ve devrin hiciv şairlerinden alkol bağımlısı Neyzen Tevfik arasında nasıl bir rakı tartışması yaşanmıştır?

Köy Enstitüsü öğrencilerinin soğukla mücadelesi nasıl olmuştur?

Köy Enstitüsü mezunu olan Talip Apaydın dondurucu soğukta yaşadıkları bir anıyı ve o güç şartlardaki çalışmalarını anlatıyor. İşte yüreklere hitap...

Yaşar Kemal'in İstanbul'a kaçış hikayesi nasıldır?

1951 yılında Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde Yaşar Kemal'in başına gelen olay nedir? Yaşar Kemal neden İstanbul'a gitmiştir?

Püf noktası sözünün hikayesi nasıldır?

Çırak, kalfalığı sonrası usta olmadan dükkan açar… Ancak yaptığı her işte sıkıntılar çıkmaya başlar… Ustasına gider ve işin "püf noktasını” öğrenir…