Şahmeran'ın hikayesi nedir? En yaygın olan Şahmeran hikayesi nasıldır? Şahmeran efsanesi nerede yaşanmıştır? Şahmeran erkek midir, kadın mı? Şahmeran'ın vezir, padişah ve Cemşab'la ilişkisi!.. Şahmeran Efsanesi ile ilgili kısa ve genel bilgiler...

Şahmeran Fars kökenli bir efsane... Meran yedi katlı yeraltındaki yılanların adı. Şahmeran ise meranların kraliçesi. Efsanelerin çoğunda Şahmeran’ın kadın, bazılarında ise erkek olduğu belirtilir.

Şahmeran efsanesi binlerce yıl önce Tarsus’ta yaşanır. (Mardin ve Adana Misis'le ilgili olanları da vardır)

En yaygın olan hikayesi;

Meranlar (yılan) ve Şahmeran (Yılan Ana) akıllı, şefkatli ve iyi niyetlidirler. Barış içinde yaşarlar.

Geçimini odun satmakla sağlayan fakir bir ailenin oğlu Cemşab arkadaşlarıyla beraber bal dolu bir mağara bulurlar. Balı çıkarmak için aşağı Cemşab’ın inmesine karar verirler. Bal yukarı çekilir ancak kendilerine daha fazla pay düşmesini hesap eden arkadaşları Cemşab’ı mağarada bırakıp kaçar.

Mağarada kalan Cemşab bir ışık fark eder. Küçük deliği daha da büyütür ve içeriye baktığında ömründe görmediği kadar güzel bir bahçe görür. Çiçekler, havuz ve havuzun başında süt beyaz vücutlu oturan çok güzel bir yılan (Şahmeran) vardır.

Cemşab bir süre sonra Şahmeran’ın güvenini ve sevgisini kazanır. Uzun yıllar bu bahçede yaşar.

Yıllar sonra ailesini görmek adına gitmek ister. Şahmeran izir vermez ama Cemşab ısrar edince bir şartla gitmesini onaylar. Cemşab yılanların yerini kimseye söylemeyecektir.

Ve söylemez de Cemşab. Ta ki bir zamana kadar.

Bir gün ülkenin padişahı hastalanır. Vezir, hastalığın çaresinin Şahmeran'ın etini yemek olduğunu söyler ve her yere haber salınır. Şahmeran aranmaktadır. Ve vezir Şahmeran’ın yerini bilen kişinin sırtının hamamda pul pul olacağı bilgisine sahip olduğu için herkesi hamama sokturur. Cemşab da hamama girer ve arka tarafta gizlenen vezir onun sırtının pul pul olduğunu görüp Şahmeran’ın yerini zorla da olsa öğrenir.

Tarsus'u istila rivayeti

Şahmeran yakalanır ve üzgün Cemşab’ın yerini söylemekte mecbur kaldığını görür. Şahmeran Cemşab'a "Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu vezire içir, etimi de Padişaha yedir" der.

Böylece vezir ölür, padişah iyileşir. Cemşab da padişahın yeni veziri olur.

Şahmeran'ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmez. Çünkü yılanların Şahmeran'ın öldüğünü öğrendiği anda Tarsus'u istila edeceği rivayeti vardır.

Gelelim diğer bilgilere...

  • Şahmeran dünyanın dört bir yanındaki hikayeye kaynaktır. Filmlerde, kitaplarda ve şarkılarda vardır. 
  • Erkek olarak kabul edilen Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olduğu ve sonra hamamda öldürüldüğü belirtilir.
  • Şahmeran her derde deva olabilecek, her hastalığı iyileştirebilecek bir yaratıktır. Lokman Hekimin onu ormanda yaralı bulduğu, saraya taşıdığı ve tedavi ettiği belirtilir. Tıp sembollerinde yılanın kullanılma nedeni olarak Şahmeran'ın tıp konusunda çok bilgili olması gösterilir. 
  • Günümüzde Mersin'in Tarsus ilçesinin Kızılmurat Mahallesi'nde bulunan Şahmeran Hamamı’nın, Şahmeran’ın öldüğü yer olduğuna inanılmaktadır.
  • Şahmeran öldüğü zaman vücudu üç parçaya bölünür ve kaynatılarak suyu çıkarılır. Üç farklı sudan birisi tedavi edici (Padişah), biri öldürücü (vezir) biri de tıp konusunda eşsiz bil bilgi vericidir. Eşsiz bilgi sahibi olarak efsanelerde Cemşab veya Lokman Hekim olarak geçer. 
  • Meran adı verilen yılanların Şahmeran'ın öldüğünden haberi yoktur. Çünkü Şahmeran yeraltındaki saraydan çıkarken yılanlara önce hamama gideceğini oradan da bir düğüne katılacağını söylemiştir. Yılanlar yeryüzünde çalınan davulları duydukça düğünün devam etmekte olduğunu düşünür, Şahmeran’ın geri dönüşünü beklerler. Efsaneye göre Kıyamet Günü geldiğinde ve davullar sustuğunda yılanlar Şahmeran’ın öldüğünü anlayacak ve onun öcünü almak için yeryüzüne çıkarak, hamamlardan başlamak üzere her yeri istila edeceklerdir.

Bi'SORU DAHA?

Cırcır böceği ve bozuk para hikayesi nasıldır?

Bu hikayede algıda seçiciliği de büyük şehirlerde insanların değişen bakış ve ilgi alanlarını net şekilde görebiliriz… Cırcır böceği ve bozuk para...

Tuğlaya çakılan kertenkele 3-4 yıl nasıl hayatta kalır?

Hayatta kalmayı, yardımlaşmayı anlatan müthiş bir hikaye... Duvara çakılı kalan kertenkelenin yaşam mücadelesi...

Uçak personeline ödül kazandıran insanlık davranışı nedir?

Uçakta yer konusunda kriz çıkar. Pilot ve hostes sakin bir şekilde olaya müdahale eder ve çözüm bulur. İşte ödüllük o hikaye...

Dünya güzellerinin “ölüm” hikayesi nasıldır?

Zekanın gücünü ve buna bağlı olarak hayatta kalmayı anlatan çarpıcı bir hikaye… Dünya güzellerinin "ölüm" hikayesi ve sonucu anlatan olayı...

Arkadaşlığı anlatan müthiş asker hikayesi nasıldır?

Asker, savaş sırasında ateş yağmuru altında yaralanan arkadaşına yardıma gitmek ister. Ancak Teğmen "ölmüştür" der ve askere izin vermez. İşte...

Yaşlı marangozun son yaptığı evin hikayesi nasıldır?

“Ailemle ve torunlarımla zaman geçirmek istiyorum” diyen marangozdan patronun son bir isteği vardır. O istek ve şaşırtan derslik sonuç...

Mevlana'nın öğrencisine anlattığı dört kapı hikayesi nasıldır?

Bir öğrenci, Mevlana'ya dört kapı meselesini anlamadığını ve tekrar anlatmasını ister. Mevlana da ondan karşı medresedeki dört kişiye tokat atıp...

Babanın oğluna uyguladığı dostluk testi nedir?

Baba oğluna kaç dostu olduğunu sorar. Oğlu yüzlerce olduğunu söyler. Baba bunu test etmek ister. İşte sonuç...