Nike markası nasıl ortaya çıktı? Nike logosu neyi temsil ediyor? Nike adı nereden geliyor? Nike ne kadara kuruldu?
Marka olmak! Kalite, hizmet. süreç ve sürekliliği barındıran değerler bütünü. Konumuz ise spor mağazası Nike markası...
Markanın yaratıcısı; Phil Knight. Stanford Üniversitesi'nde öğrenciyken atletizme ilgi duyar. İyi bir koşucu olmasına rağmen ulusal düzeyde bir atlet olma özelliklerini gösteremez.
Knight, 1960'lı yıllarda sporcular için daha iyi ayakkabılar üretilmesi gerektiğine inanır. Piyasada yer alan markaların talebi karşılamakta zorlandığını düşünür. Fikri babasına açar ve ardından 1 sene sürecek Dünya turuna çıkar. Asya’daki ayakkabı üreticilerini, fabrikaları ve olanakları araştırır.
Marka isminin fikri
Knight, bir süre Japon markası Onitsuka’nın ABD doğu eyaletleri distribütörlüğünü yapar ve ardından kendi işini kurar. İsim bulma sürecinde çalışanlarından Firma Jeff Johnson, bir gece rüyasında Yunan tanrısı Nike’ı görür. Knight'a bu ismi önerir. Ürettiği ürün için "Dimension 6" adını kullanmayı düşünen patron Nike ismine sıcak bakar. İsmin iki heceli olması, sert ünsüze sahip olması, Yunan zafer tanrıçasını simgelemesi ve Phil Knight’ın Yunan kültürüne hayranlığı örtüşür ve Nike tescil edilir.
Logonun hikayesi
Phil Knight, Portland State Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim üyeliği yapmaktadır. Tesadüfen geçerken koridorda çizim yapan bir öğrenci görür. Ona anahtar kelime olarak "hareket" temasını verir ve logo ister. Logo için öğrenciye 35 dolar verilir. Logo, soldan sağa adım adım zafere koşan bir sporcuyu tasvir eder.
Ürün logosu ve ayakkabı kutularında turuncu renk kullanmaya karar verilir. Sebebi de göz alıcı ve dikkat çekici olmasıdır.
Knight’ın üniversitedeki antrenörü ve markanın ortaklarından Bill Bowerman, koşucular için uygun tabanlı, destek tamponlarına sahip ve hafif malzemeden ayakkabı tasarımı için birçok deney yapar ve tasarım çalışmalarına uzun bir süre devam eder.
Tenis ve basketbol ayakkabılarında 1977’de Nike’ı ziyaret eden ve ayakkabı tabanına havalı dolgu kullanarak hafifliği ve ayağı destekleyecek bir teknolojiyi markaya sunan 2 mühendis ile anlaşılır. Nike AIR teknolojisinin temeli bu şekilde atılır.
Ürünler başta koşu olmak üzere tenis ve basketbola da yayılır.
Nike'ın kimliğini ve tasarımını oluşturan ayakkabı serileri üretilir.
1980’den itibaren de ürün odaklı bakış açısından tüketici odaklı bakış açısına geçilir. Reklam çalışmalarına ve fuarlara ağırlık verilir. Sporcu sponsorlukları başlar.
Spor kıyafetlerinin startı ise 1978'de verilir.
Batma tehlikesi
Peki işe ne kadarla başlanır dersiniz? Knight, babasından aldığı 50 dolar ile şirketi kurduktan ve Bowerman ile ortaklık imzaladıktan sonra kazancın önemli kısmını yeni mal alımına yatırır. Sonrasında bankalar ve yatırım sermayesi firmaları ile kredi artırımına yönelik çalışmalar gerçekleşir. Şirket üç kez kapanma tehlikesi atlatır.
ABD dışındaki üretim ve genişlemeler önce Japonya’da başlar. Sırasıyla Tayvan, Güney Kore, Porto Riko, İngiltere, İrlanda, Vietnam ve Çin’deki fabrikalarla çalışılır veya fabrikalar satın alınır.
Sonrasında da Nike dünya markası olur.