Taşrada büyüyen ve 20’sinde İstanbul Üniversitesi’ne kayıda gelen bir Anadolu çocuğunun meydanda gördüğü bir olayı ve çıkarımlarını anlatacağız bu hikayede... Gerçek yaşam!

Yıl: 1995.

Zaman: Eylül ayı.

Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi.

20 yılı Anadolu’da geçen bir genç kazandığı üniversiteye kayda geliyor. Deyim yerindeyse bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda memleketinden dışarı çıkmış bir yurdum insanı.

 

İlk etapta şoke edici sonra sorgulayıcı ve ardından da biraz acı sonuca varacağı bir olayla karşılaşıyor.

Beyazıt meydanında memleketi Adana’da çok az gördüğü ve adına eğitilmemiş yabani olmasından dolayı “dağ gallebi” dedikleri çok sayıda güvercinle karşılaşıyor. Ve bu güvercinde memleketindekiler gibi ulaşılmaz değil ve insanlarla iç içe. Kaçmıyorlar aksine yaklaşıyor.

Kısa bir şok dalgası ve gözlemin ardından şaşkınlığı bir kat daha artıyor.

Güvercinlerin uçup uçup indiği meydanda önünde buğdaylarla oturan ve bu buğdayları satan, olayı ticarete dökmüş insanlar da var.

Birçok kişi de parasıyla yem alıp güvercinlere atmanın keyfi ve mutluluğu. insani değeri içerisinde.

İşte orada Anadolu gencini derinden yaralayan ve yılların sorgulamasını acı çıkarımını yapan MESAJ beyninden kocaman harflerle gözünün önüne geliyor. Ve içinden şöyle bir cümle kuruyor...

VAY BE! BİZİM MEMLEKETTE AVCILIK OLARAK BİLİNEN OLAY BURADA HAYVAN SEVGİSİNE DÖNÜŞMÜŞ.

NOT: Anadolu’da ve birçok yerde yabani kuşları vurmanın adı avcılıktır. Ve insanlar ne kadar çok kuş avlarsa bunu övünerek anlatır... Çünkü orada maalesef öyle görülmüş, öğrenilmiş ve yaşam biçimi haline getirilmiştir. 

Bi'SORU DAHA?

Senden entelektüel olmaz hikayesi nasıldır?

Bir öğrenci ve hocası ile arasında geçen entelektüel olma hikayesi ve sonucu nasıldır? Çalışkan öğrenci neden entelektüel olamaz-mış?

Çoban Mustafa’nın Atatürk'le hikayesi nasıldır?

Mustafa Kemal Atatürk ile yaşanan tarihi bir hikaye... Çoban Mustafa hayatını değiştiren Mustafa Kemal ile yaşadığı anısını ve sonrasını anlatıyor...

Uğursuz dervişin başına ne gelir?

Bir derviş ve zalim bey sabah karşılaşır. Zalim Bey dervişi uğursuzlukla suçlarken derviş öyle bir cevap verir ki...

Kazan dairesinde başlayan başarı hikayesi nasıldır?

Girişimciliğe çok güzel bir örnek! İstanbul'a okumak için giden ve otelde kalan genç öğrencinin hikayesi...

Şamar oğlanının çıkış hikayesi nasıldır?

Faturanın haksız yere çıkarıldığı ve durup dururken dayak yiyenleri ifade etmek için kullanılan “şamar oğlanı” sözünün çıkış hikayesi çok eskilere...

Mezarlıklar kendini vazgeçilmez sananlarla dolu hikayesi nasıldır?

Doktor ile hasta ilişkisinden çıkan mezarlıklar kendini vazgeçilmez sanan insanlarla dolu sözünün anlamı ve hikayesi nasıldır?

Köy Enstitüsü öğrencilerinin soğukla mücadelesi nasıl olmuştur?

Köy Enstitüsü mezunu olan Talip Apaydın dondurucu soğukta yaşadıkları bir anıyı ve o güç şartlardaki çalışmalarını anlatıyor. İşte yüreklere hitap...

Milli Eğitim Bakanı, Atatürk’ü nasıl şaşırtmıştır?

Mustafa Kemal Atatürk fakir ve kimsesiz iki öğrenci gönderir ve onların parasız yatılı okula kaydedilmesini ister. Ancak bakan bakın ne yapar?