Gazetecilik çok kutsal ve halkın haklarını savunma bakımından çok ama çok önemli bir meslektir. Tabii icra ediliyorsa... Peki 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nasıl ortaya çıktı dersiniz... İşe cevabı
Türkiye’de 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanır... Geçelim hikayesine...
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 Sayılı Fikir İşçiliği Yasası’nın yürürlüğe girmesi üzerine 9 gazete sahibi (Akşam, Dünya, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah da var), yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı alır.
Valilik binasına yürüyüş
Gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak için sendika binası önünde toplanarak valilik binasına kadar yürüyüş yapar.
Yazıişleri müdürleri isimlerini künyeden çıkarır.
İstanbul Gazeteciler Sendikası, gazetecilerin haklarını korumak için bir bildiri yayınlar ve bu radyoda duyurulur.
İki gazete dışında o gün ulusal hiçbir gazete yayınlanmaz.
İstanbul Gazeteciler Sendikası, gazetelerin yayınlanmadığı 3 gün boyunca 11; 12, 13 Ocak 1961’de BASIN isimli bir gazete çıkarılmasına karar verir.
Gazetenin Umumi Neşriyat Müdürlüğü'nü Milliyet'in Yazıişleri Müdürü Abdi İpekçi, Mesul Müdürlüğü'nü Semih Tuğrul, Teknik Müşavirliğini de Murat Kayahanlı üstlenir.
Gönüllü çalışanlarla çıkan gazetenin manşeti: DAİMA HALKIN HİZMETİNDEYİZ.
212 sayılı yasa kabul edilir
Bab-ı Ali’de patronların eylemi kırılır ve 212 sayılı yasa kabul edilir.
BASIN gazetesini çıkaranlar eski görevlerine geri dönerler.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak ilan edilir.
1971 yılındaki 12 mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 ocak, 'bayram' olmaktan çıkarılır ve 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anılır.