Zürafa nasıl bir hayvandır? Zürafaların boyları ne kadardır? Zürafaların boyu neden uzundur? Zürafa türleri hangileridir?
Doğanın en uzun boylu hayvanlarından olan zürafalar, gevişgetirenler arasında en büyük, soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun, çift toynaklı memelidir.
En yakın akrabası okapi’dir.
Zürafanın özellikleri
Ana ayırt edici özellikleri uzun boyları ve bacaklarıdır. Tüylü derileriyle kaplı boynuzları ve vücutlarında değişen benekleri vardır.
Toplu halde yaşayan zürafalar aslanlar tarafından avlanırlar, yavru zürafalar ise; leopar, benekli sırtlan, Afrika yaban köpekleri gibi yırtıcılara yem olur.
Otlaklar ve açık ormanlarda yaşamını sürdüren zürafaların, ana besin kaynağı yükseklerde yer alan akasya ağacı yapraklarıdır. Akasya ağacı yaprakları, diğer memelilerin erişemeyeceği yükseklikte olduğu için zürafalar besin konusunda sıkıntı çekmezler.
Erkek zürafalar, 4.4 - 5.5 metre arasından boya, 1.5 ton ağırlığında kilo sahip olabilirken, dişi zürafalar ise 4-5 metre boya sahip olabilirken, erkeklere göre daha hafiftir.
Dişi zürafaların boynuzu; erkek zürafalar göre daha kısadır.
Zürafaların boynuz yapıları kemikleşmiş kıkırdak bir yapıdadır.
Zürafaların 35 – 40 cm uzunluğunda dilleri vardır.
Uzun boyları olmaları nedeniyle, kafa bölümüne kan gitmesi için çok bir büyük bir kalbe sahiptirler.
Zürafalar günlerinin ortalama 1 saatini uykuda geçirirler.
Zürafaların boyu neden uzun?
Zürafaların aşırı uzun boyunlu olması erkekler arasında dişiler için yoğun rekabet sonucuna bağlanır.
Zürafalardaki sosyal hiyerarşi, erkeklerin boyunlarını kullanarak yaptıkları dövüşler sayesinde belirlenir. Üstün gelen erkekler, dişilerle çiftleşmeye hak kazanırken, yavruların bakımından dişiler sorumludur.
Zürafa Türleri
Camelopardalis
Reticulata
Angolensis
Antiquorum
Tippelskirchi
Rothschildi
Giraffa
Thornicrofti
Peralta
Zürafa soyu, Dünya üzerinde hızla tükenmekte olan bir soydur. Dünyada yaklaşık olarak 100.000 ila 150.000 civarı zürafa bulunduğu tahmin edilmektedir.