Bukalemun nasıl bir canlıdır? Bukalemunun renk değiştirme sebebi nedir? İşte bukalemun ile ile ilgili ilginç bilgiler…
Doğadaki ilginç ve dikkat çekici hayvan türlerinden biridir bukelamun. Sürüngen türlerinden olan bukalemunların boyları 20-30 cm uzunluğundadır. Sıcak iklimleri severler. Karınca ve böcek türleriyle beslenirler. Çok hızlı kullandıkları dilleri kendi boylarının 1,5 katına ulaşabilir. Yapışkan dilleri sayesinde uzak bir noktadaki yiyeceğe yani böceğe hızla ulaşabilirler.
Kuyruklarını tutunma organı gibi kullanırlar.
En dikkat çekici özelliği ise yaygın bilgi türüne göre bulundukları ortama uyum sağlamak adına renk değiştirmeleri olarak görülür. Ancak işin doğrusu böyle değildir. Detaylandıralım.
Bukalemun neden renk değiştirir?
Aslında bulunduğu ortama uyum için değil iletişim kurmak veya o anki durumunu belli etmek için renk değiştirir bukalemunlar.
Korkmuşsa veya öfkeliyse rengi koyulaşır. Eğer kendini belli etmek ve baskın olmak istiyorsa da rengi parlaklaşır.
Sakin olduklarında kahverengi, yeşil ve gri tonlara sahiptirler. Böylece kendilerini yaprakların ve ağaç dallarının arasında kamufle ederler.
Derilerinin parlaklığını dış ortam ışığına göre azaltabilir veya artırabilirler.
Erkek olanları bölgesini koruma özelliği ile donatılmıştır. İki erkek karşılaştığında bir diğeri vazgeçene kadar yarışırlar. Çoğunlukla daha küçük olan yahut renkleri daha az belirgin olan bukalemun renk görüntüsünü kapatarak pes eder.
Bukalemunlarda renk değiştirme durumu çiftleşme dönemlerinde daha da belirgin hale gelir. Erkek bukalemun dişisini etkileyebilmek için parlak renklerini ortaya çıkarır ve böylelikle kur yapar. Eğer dişi bukalemun erkeğin yaptığı kurdan etkilenmişse o da renk değiştirir. Dişiler daha az canlı renklere sahiptir ama yine de erkeğe mesajlarını iletirler.
Bukalemunun renkleri nasıl değişir?
15 dakika içinde renk değiştirme özelliği bulunan bukalemunun derisinde hücreler vardır. İridophore denilen yanardöner özellikli hücreler değişim gösterir. Bukalemun sakinleştiğinde derisindeki iridophore hücreleri içinde yer alan nanokristaller birbirine yakın hale gelir. Ama bukalemun heyecanlandıysa bu nanokristaller birbirinden uzaklaşır ve sarı, kırmızı, turuncu gibi renkleri yansıtır.
Vücut sıcaklığını dengelerken de renk değişimi olur. Soğukkanlı canlılar olan bukalemunlar kendi vücut sıcaklıklarını üretemezler. Onları ısıtan güneştir. Isınmak istediklerinde koyu renklere bürünürler. Isı fazla geldiğinde ise deri renklerini açık hale getiriyor.
Bukalemunun gözleri
Bukalemunların gözlerinden biri önde diğeri arkada olabilir. Gözlerini 180 derece çevirebilirler.