Sezeryan, bir çeşit ameliyat... Doğum sırasında uygulanan kesme yöntemi... Tarihi antik çağlara kadar gitmektedir. İşte sezeryan adının hikayesi...

Rivayete göre sezeryan adı Roma’nın ünlü imparatoru Jül Sezar’dan geliyor. Sezar milattan önce 100 yılında Roma’da dünyaya gelmişti.

Sezar'ın anlamı nedir?

Doktorlar normal doğumu gerçekleştirmeyi başaramamış, onu ancak annesinin karnını keserek dışarı çıkartabilmişlerdi. O yüzden adı “kesilip alınan” anlamında Ceasar konulmuştu. Yani Sezar...

Günümüzdeki sezaryenin doğru adıyla sezeryanın isim babası olarak biliniyor.

Sezeryan yöntemi

Eski çağlarda sezeryan yönteminin kullanıldığı ifade ediliyor. O dönemlerde henüz ameliyat ve anestezi teknikleri ve gerekli ilaçlar geliştirilmediği için sezeryan, ameliyattan sonra annenin öleceğine kesin gözüyle bakılarak sadece bebeği kurtarmak amacıyla yapılan bir yöntemdi.

Sezeryan ile ilgili kısa genel bilgiler

Sezeryan sırasında annenin ölmediği ilk ameliyat 1500'lü yıllarda olmuştur.

1800'lü yılların sonlarına doğru bile sezeryan sırasında anne ölümü %85 kadar yüksek orandaydı. Ölümler çoğunlukla ameliyat sırasında kanamanın durdurulamaması nedeniyle olurdu.

Amerikada ilk başarılı sezaryen ameliyatı West Virginia eyaletinde Dr. Jesse Bennett'in eşi Elizabeth'i 1794'te ameliyat etmesiyle gerçekleşmiştir.

İngiltere'de ilk başarılı sezaryen ameliyatı 1815-1821 yılları arasında bir tarihte James Miranda Stuart Barr isminde bir kadın tarafından yapılmıştır.

İtalyan profesör Eduardo Porro 1876 yılında sezaryen ameliyatı yapılan kadınların ameliyat sırasında rahimlerinin de alınmasını önermiştir ve uygulamıştır. Amaç kanamayı durdurmak ve enfeksiyonları önlemektir.

1928 yılında penisilin Alexander Fleming tarafından bulundu ve 1940 yılında ilaç olarak kullanılmaya başlandı. Bu tarihten sonra sezeryan ve diğer ameliyatlarda enfeksiyonlar oldukça azaldı.

Günümüzde antibiyotiklerin, sütur (dikiş) materyallerinin, sterilizasyon yöntemlerinin, cerrahi tekniklerin, cerrahi tecrübenin ve anestezi biliminin gelişmesi ile sezeryan eski yıllara göre çok daha güvenli bir ameliyat haline geldi.

Bi'SORU DAHA?

İstanbul’da kaç tane ada vardır?

Tarihiyle, iki kıtayı birbirine bağlamasıyla ve “Taşı toprağı altın” sözleriyle cazibe merkezi haline getirilen İstanbul’un bir diğer güzelliği...

Ateş almaya mı geldin sözünün hikayesi nasıldır?

Ateş almaya mı geldin sözüyle anlatılmak istenen nedir? Ateş almaya mı geldin deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? İşte cevaplar...

MÜSİAD'ın açılımı nedir?

 MÜSİAD ne zaman kurulmuştur? MÜSİAD'ın ne kadar üyesi vardır? MÜSİAD vizyonu ve misyonu nedir? MÜSİAD hakkında kısa ve genel bilgiler nelerdir?

Everest Dağı'na çıkan ilk Türk kimdir?

Himalayalar’da olan Dünyanın en yüksek dağı Everest’e çıkan ilk Türk ve müslüman dağcı kimdir? Everest’e bugüne kadar çıkan Türk dağcılar kimlerdir? 

Kozlarını paylaşmak deyiminin hikayesi nasıldır?

Cümlede geçen “koz” sözü “ceviz” anlamındadır... Rivayete göre kozlarını paylaşma olayı Kastamonu’da gerçekleşir. İşte o hikaye...

Abayı yakmak deyimi nasıl çıkmıştır ve anlamı nedir?

Aba ne demektir? Abayı yakmak günümüzde hangi anlamlarda kullanılır? Abayı yakmak sözü nereden gelmektedir? Ve abayı yakmak sözünün TDK'daki anlamı...

BİK’in açılımı nedir?

BİK, 1961 yılında kurulan ve kamu tüzel kişiliğine haiz bir idaredir. BİK'in tam olarak açılımı ve görevleri nelerdir? BİK'in kuruluş amacı nedir?

Baran’ın anlamı nedir?

Son yıllarda çok rastlanılan ve erkek çocuklara konulan isimlerden biridir Baran adı... Baran adının anlamlarına ve kullanım sıklığına bir bakalım...