Müze müdürü olabilmek için hangi bölümleri bitirmek gerekir? Adaylar hangi şartlara uymalıdır? Müze müdürünün görev ve yetkileri nelerdir?

Müze müdürlüğü için aranan şartlar;
Üniversitelerin arkeoloji, prehistorya, sanat tarihi, etnoloji, antropoloji, sümeroloji, hititoloji, klasik filoloji, klasik şart dilleri, tarih ve müzecilik çalışmalarında bunlara yardımcı bilim dallarından mezun olmak,
Ve ayrıca en az 8 yıl (1. ve 2. Derece Müze Müdürlüğü için 10 yıl) devlet memurluğu yapmış olmak gerekir.

Müze müdürünün görev ve yetkileri nelerdir?

  • Müzede mevzuata göre, planlı bir çalışma ve işbölümü yapar; personelin eğitilmesini ve hizmet içinde yetişmesini sağlar. Çalışmalarını uzman personelin yardımı ile yürütür ve işin sağlıklı yapılması için takip ve kontrol eder.
  • Müzecilik faaliyetlerini, birim içi ve dışı imkanlardan azami derecede yararlanarak gerçekleştirir.
  • Her yıl Mayıs ayının sonuna kadar bir yıl sonraki çalışma programını ve müze bütçesini hazırlar ve Bakanlığa gönderir.
  • Taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasından birinci derece sorumludur.
  • Bakanlıkça yetki verildiği takdirde, yardımcısı bulunan müzelerde ita amirliği, bulunmayanlarda ise, tahakkuk memurluğu görevini yürütür.
  • Yıllık istatistik bilgilerin sağlıklı tespitini ve Ocak ayı içinde Bakanlığa gönderilmesini sağlar.
  • Bölüm sorumluları ile birlikte salonları, depoları ve bağlı birimleri inceler ve kontrol eder, görülen noksanlıkların giderilmesini sağlar.
  • Personelin göreve devamını, çalışmalarının verimli olmasını, işbirliğini ve disiplinini sağlar.
  • Geçici olarak görev yerinde bulunamadığı zamanlarda görevini yardımcısı, yardımcısı bulunmayan müzelerde bu görevin müdürün belirleyeceği bir uzman eleman tarafından vekaleten yürütülmesi için teklifte bulunur.
  • Çevredeki gizli kazılara ve eski eser kaçakçılığına karşı, amirleri ile de işbirliği yaparak, mümkün olan önlemlerin alınmasını ve kontrol edilmesini sağlar.
  • Müze bağlı birimlerde hırsızlığa, yangına sabotajlara karşı gerekli önlemleri alır ve aldırılmasını sağlar.
  • Gerektiğinde, define arama isteklerinde yer tetkiki yapar, izin verilen define kazılarında Bakanlığı temsil ve kazıya başkanlık eder, ekspertiz komisyonlarına katılır.
  • Bakanlıkça verilecek diğer görevleri yapar.

Bi'SORU DAHA?

OHAL nedir? OHAL'de neler olur?

OHAL'in tanımı nedir? OHAL ne kadar süre ilan edilebilir? OHAL halinde ne tür tedbir ve uygulamalar yapılabilir? İşte OHAL'le ilgili kısa ve genel...

Kara kutu nedir? Kara kutunun özellikleri nelerdir?

Uçaklarda bulunan kara kutu kaç tanedir? Kara kutular ne tür bilgiler içerir? Kara kutu ne renktedir? Kara kutuların özellikleri nelerdir?

Ateş almaya mı geldin sözünün hikayesi nasıldır?

Ateş almaya mı geldin sözüyle anlatılmak istenen nedir? Ateş almaya mı geldin deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? İşte cevaplar...

Yuf borusu çalmak deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Yuf borusu ne için kullanılır? Yuf borusu ile ilgili hikayeler nasıldır? Yuf veya yuh borusu ile anlatılmak istenen nedir?

Bastığı yerde ot bitmemek deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Bastığı yerde ot bitmemek deyimi nasıl çıkmıştır? Bastığı yerde ot bitmemek deyimi ile anlatılmak istenen nedir?

Eline su dökemez deyiminin anlamı nedir?

Kim kimin eline su dökebilir? Eline su dökemez deyimiyle anlatılmak istenen nedir?

Nöbetçi noter nedir? Nöbetçi noter çalışma saatleri nasıldır?

Nöbetçi noterler ne zaman çalışacak? Nöbetçi noterler hangi ilde kaç tane? Noter hangi işleri yapar? Noter ücretleri ne kadar? Noterlerde kredi...

TÜFE ve TEFE’nin açılımı nedir?

Ekonomi haberlerine geçildiğinde TÜFE ve TEFE kısaltmalarını fazlasıyla duyarız... TÜFE ve TEFE ne anlama gelir? Ve TÜFE ile TEFE ne zaman hesaplanır?