Safranbolu’nun Öğlebeli Köyü’nün bir mahallesiyken Türkiye’nin 78. ili haline gelmiştir. Karabük’ün il olmasının tarihi sürecine ve sanayinin etkisine bir bakalım...

Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan Karabük ilinin Yüzölçümü 4.145 km²'dir. Kuzeyde Bartın (80 km.), kuzeydoğu ve doğuda Kastamonu (120 km.), güneydoğuda Çankırı (195 km.), güneybatıda Bolu (130 km.), batıda Zonguldak (170 km.) illeriyle komşudur. 

Karabük'ün il oluşu

1937... Safranbolu''ya bağlı Öğlebeli Köyü''nün bir mahallesidir...

1935... Ankara-Zonguldak demiryolu açılır ve önemi artar. İstasyon adı olarak ilk kez Devlet demiryolları haritasındaki yerini alır. 

1937... Atatürk''ün yönlendirmesi ile İsmet İnönü tarafından Karabük Demir Çelik Fabrikası''nın temelleri atılır.

1939... Nüfus yoğunluğunun artmaya başlamasıyla belediye teşkilatı kurulur. 

1953... 1941 yılında Safranbolu ilçesine bağlı bucak olan Karabük 3 Mart 1953'te 6068 sayılı kanunla Zonguldak iline bağlı bir ilçe haline gelir.

1995... 6 Haziran’da 22305 sayılı Resmi Gazete''de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı''dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak''tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye''nin 78. ili olur.

Tarih şehri Karabük

Karabük hakkında genel bilgiler

Plakası: 78

Telefon kodu: 370

Yüzölçümü: 4.145 km² 

Konum: 40° 57' ve 41° 34' kuzey enlemleriyle 32° 04' ve 33° 06' doğu boylamları arasında 

İklim: Karadeniz İklimi + Karasal İklim

Karabük İlçeleri: Merkez, Safranbolu, Eskipazar, Yenice, Ovacık, Eflani

Karabük Mahalleleri: Adatepe, Atatürk, Aydınlıkevler, Bayır, 5000 Evler Bahçelievler, 5000 Evler Cumhuriyet, 5000 Evler 75. Yıl,, Belenköy, Çerçiler, Ergenekon, Fatih, Fevzi Çakmak, Hürriyet, Kapullu, Karabük, Kartaltepe, Kayabaşı, Kurtuluş, Namık Kemal, Öğlebeli, Soğuksu, Şirinevler, Üniversite, Yeni, Yenişehir, Yeşil, 100. Yıl 

Bi'SORU DAHA?

Yuf borusu çalmak deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Yuf borusu ne için kullanılır? Yuf borusu ile ilgili hikayeler nasıldır? Yuf veya yuh borusu ile anlatılmak istenen nedir?

İlber Ortaylı kaç dil biliyor?

Çok önemli değerlerimizden olan Türk tarihçisi İlber Ortaylı’nın kaç dil bildiğini biliyor musunuz? İşte iddialara ve gerçeğine bir bakalım...

Türkiye'deki havalimanlarının isimleri nelerdir?

İllerin alfabetik sırasına göre Türkiye'deki havalimanlarının sıralaması nasıldır? İki havalimanı olan illerimiz hangileridir?

İstanbul’daki meydanların isimleri nelerdir?

İstanbul’da Avrupa ve Anadolu Yakası’nda bulunan tarihi ve önemli meydanların isimleri nelerdir?

Lafla peynir gemisi yürümez deyiminin hikayesi nasıldır?

Lafla peynir gemisi yürümez sözü nereden çıkmıştır? Lafla peynir gemisi yürümez sözüyle anlatılmak istenen nedir? Sözün TDK'daki karşılığı nasıldır?

Geçti Bor'un pazarı deyimindeki Bor nerededir?

Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye sözünü çok duyarız ve zaman zaman da kullanırız. Peki bu cümledeki "Bor" tam olarak nerededir? Ve sözle ne...

Gülü seven dikenine katlanır sözünün anlamı ve hikayesi nasıldır?

Bülbül ile gülün hikayesi nasıldır? Gülü seven dikenine katlanır sözüyle anlatılmak istenen nedir? TDK'daki anlam nasıldır?

Türkçe’de en uzun kısaltma nedir?

Biz Türk toplumu olarak uzun yolu ve uzun işleri sevmeyiz... Hep kendimize kestirme bir yol buluruz... Terimsel anlamda kestirmeye eşdeğer en uzun...