Kabotajın tanımı nasıldır? Türkiye'de Kabotaj Bayramı ne zaman kutlanır? Kabotaj Bayramı'nın tarihi süreci nasıldır?

Denizcilik tabiri olan kabotaj kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki (TDK) tanımı; Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işidir.

Diğer bir değişle kabotaj; bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Yolcu ve yük taşıma hakkıdır. Bir anlamda kendi vatandaşına ve işletmecilerine tanınan özgürlük, yabancılara tanınan yasaktır.

Detaylandırırsak; Deniz, akarsular, göller, boğazlar, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verilmesidir.
Dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilmesidir.

Kabotaj Bayramı ve kısa tarihçesi

Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlara bağlı olarak yabancı ülke gemilerine ayrıcalık tanınıyordu ancak bu 1923'te Lozan Barış Antlaşması’yla kaldırılmıştır. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiştir.
Türkiye'de Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiştir ve 1 Temmuz Kabotaj Bayramı olarak kutlanır. Bir anlamda deniz ticaretine teşvik amacı taşır.

Deniz tutkunu olan Kabotaj Bayramlarına katılan Mustafa Kemal Atatürk, denizciliğe bakışını şöyle ifade eder;

"Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız..."

Kabotaj Bayramımız kutlu olsun!

Bi'SORU DAHA?

Demokles'in kılıcı deyiminin anlamı nedir ve hikayesi nasıldır?

Tarihi bir hikaye olan Demokles'in kılıcı sözüyle anlatılmak istenen nedir? Demokles kimdir? Demokles'in kılıcı hikayesi nasıldır?

Dağ yürümezse abdal yürür atasözünün hikayesi nasıldır?

Dağ yürümezse abdal yürür atasözünün anlamı nedir? Nasreddin Hoca'nın dağ yürümezse abdal yürür hikayesi nasıldır?

Baklayı ağzından çıkarmak deyiminin hikayesi nasıldır?

"Baklayı ağzından çıkarmak" Cahit Sıtkı Tarancı'nın kaleminden de "Bırak muamma konuşmayı / Çıkar ağzından baklayı" dizeleri ile dökülmüştür....

TÜFE ve TEFE’nin açılımı nedir?

Ekonomi haberlerine geçildiğinde TÜFE ve TEFE kısaltmalarını fazlasıyla duyarız... TÜFE ve TEFE ne anlama gelir? Ve TÜFE ile TEFE ne zaman hesaplanır?

Beyaz mendil sallamak ne demektir?

Mendil nedir? Beyaz mendil neden sallanır? Beyaz mendilin Osmanlı'daki anlamı nedir? İspanya'da beyaz mendil sallamak ne ifade eder?

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı nereden geliyor?

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var mıdır? İstanbul Yemiş İskelesi'nde neler olmuştur? Yeniçeri, Rum ve kahveci arasında yaşananlar nelerdir?

İŞKUR’un açılımı, kuruluş amacı nedir?

İŞKUR’un tarihçesi nasıldır? İŞKUR’un açılımı nedir? İŞKUR hangi amaçla kurulmuştur ve görevleri nelerdir?

Kabotaj nedir? Kabotaj Bayramı ne zaman kutlanır?

Kabotajın tanımı nasıldır? Türkiye'de Kabotaj Bayramı ne zaman kutlanır? Kabotaj Bayramı'nın tarihi süreci nasıldır?