Kabotajın tanımı nasıldır? Türkiye'de Kabotaj Bayramı ne zaman kutlanır? Kabotaj Bayramı'nın tarihi süreci nasıldır?

Denizcilik tabiri olan kabotaj kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki (TDK) tanımı; Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işidir.

Diğer bir değişle kabotaj; bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Yolcu ve yük taşıma hakkıdır. Bir anlamda kendi vatandaşına ve işletmecilerine tanınan özgürlük, yabancılara tanınan yasaktır.

Detaylandırırsak; Deniz, akarsular, göller, boğazlar, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verilmesidir.
Dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilmesidir.

Kabotaj Bayramı ve kısa tarihçesi

Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlara bağlı olarak yabancı ülke gemilerine ayrıcalık tanınıyordu ancak bu 1923'te Lozan Barış Antlaşması’yla kaldırılmıştır. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiştir.
Türkiye'de Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiştir ve 1 Temmuz Kabotaj Bayramı olarak kutlanır. Bir anlamda deniz ticaretine teşvik amacı taşır.

Deniz tutkunu olan Kabotaj Bayramlarına katılan Mustafa Kemal Atatürk, denizciliğe bakışını şöyle ifade eder;

"Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız..."

Kabotaj Bayramımız kutlu olsun!

Bi'SORU DAHA?

Hapşırınca niye 'Çok yaşa' denir?

Hapşııııııııııııııı! Hapşııııııııııııııı! Çok yaşaaaaaaaaa... Sen de gör! Hep beraber!... diye devam eden temennilerin hikayesi...

Boyunun ölçüsünü almak deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Boyunun ölçüsünü almak sözüyle anlatılmak istenen nedir? Boyunun ölçüsünü almak deyimi nasıl çıkmıştır?

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanları sıralaması nasıldır?

1923’ten bu yana kaç cumhurbaşkanımız oldu. En çok görevde kalan cumhurbaşkanı, en az süre alan cumhurbaşkanı, en genç ve en yaşlı cumhurbaşkanları...

İstanbul’daki meydanların isimleri nelerdir?

İstanbul’da Avrupa ve Anadolu Yakası’nda bulunan tarihi ve önemli meydanların isimleri nelerdir?

Vurun abalıya deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Vurun abalıya deyimi nasıl ortaya çıkmıştır? Vurun abalıya deyimi ile anlatılmak istenen nedir? İşte hikayesi ve anlamı…

Tası tarağı toplamak deyiminin hikayesi ve anlamı nedir?

Tası tarağı toplamak sözüyle anlatılmak istenen nedir? Tası tarağı toplamak sözü nasıl ortaya çıkmıştır? İşte deyimin hikayesi.

Baran’ın anlamı nedir?

Son yıllarda çok rastlanılan ve erkek çocuklara konulan isimlerden biridir Baran adı... Baran adının anlamlarına ve kullanım sıklığına bir bakalım...

Adam ol baban gibi eşek olma deyiminin hikayesi nasıldır?

“Adam ol baban gibi eşek olma” sözü, ilk nerede kullanılmıştır ve tarihi hikayesi nasıldır? "Adam ol baban gibi eşek olma" sözüyle anlatılmak...