Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye sözünü çok duyarız ve zaman zaman da kullanırız. Peki bu cümledeki "Bor" tam olarak nerededir? Ve sözle ne anlatılmak istenir?

Zaman kavramını vurgulamak ve geç kalındığını ifade etmek adına kullanılan bir sözdür “Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye.”

Bor'un pazarı

Bor zamanında pazarı ile meşhurdur ve köylüler ürünlerini burada değerlendirir. Pazar, salı günleri kurulur.

gecti bor un pazari deyimindeki bor nerededir

Rivayete göre pazara mal getiren bir köylü, sabah uykuya dalar ve öğleye doğru uyanır.

Pazara geldiğinde geç kaldığını fark eder. Onu görenler “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye” der. Anlamı bir fırsatı kaçırma ve diğerine bakma şeklinde de yorumlanabilir.

Bor nerededir? 

Bor, Niğde iline bağlı bir ilçedir. Aralarında 14 kilometrelik bir mesafe vardır ve yaklaşık süre 10 dakikadır...
İlçenin geçim kaynakları, tarım, halıcılık ve dericiliktir. Ancak son yıllarda tarımda ciddi bir azalma söz konusudur.
Bor, Türkiye’nin ekmek sacını karşılar.

Bi'SORU DAHA?

Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş deyiminin hikayesi nasıldır?

Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş sözünün çıkış hikayesi nasıldır? Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş deyiminin anlamı nedir?

Yedi Tepeli İstanbul sözündeki yedi tepe nerelerdedir?

Milyonları içinde barındıran ve tarihi mekanlara sahip İstanbul'u anlatan Yedi Tepeli ile kast edilen tepeler hangileridir?

Müze müdürlüğü için gerekli şartlar nelerdir?

Müze müdürü olabilmek için hangi bölümleri bitirmek gerekir? Adaylar hangi şartlara uymalıdır? Müze müdürünün görev ve yetkileri nelerdir?

Yuf borusu çalmak deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Yuf borusu ne için kullanılır? Yuf borusu ile ilgili hikayeler nasıldır? Yuf veya yuh borusu ile anlatılmak istenen nedir?

AKOM’un açılımı nedir?

AKOM nedir? Genelde doğa olayları ve karlı havalarda karşımıza çıkan bir kurumdur aslında AKOM... AKOM’un görevlerine, AKOM'un açılımına ve AKOM'un...

Gülü seven dikenine katlanır sözünün anlamı ve hikayesi nasıldır?

Bülbül ile gülün hikayesi nasıldır? Gülü seven dikenine katlanır sözüyle anlatılmak istenen nedir? TDK'daki anlam nasıldır?

Aşiyan'ın anlamı nedir? Aşiyan’ın hikayesi nasıldır?

Bir semt adı haline gelen ve Tevfik Fikret ile özdeşleşen Aşiyan’ın anlamı nedir? Aşiyan nerededir? Aşiyan’ın hüzünlü hikayesi ve tarihi süreci...

Yanlış bildiğimiz atasözleri ve deyimlerin doğrusu nasıldır?

Atasözü ve deyimler yaşamın en çok tükettiği değerlerimizdir. Ancak bazıları var ki yanlış bilinir ve söylenir hale gelmiş... İşte yanlış bilinen...