Hanya nerededir? Deyimde geçen Konya sözünün doğrusu nedir? Hanya’yı Konya’yı görmek deyimi neden kullanılır? Deyimle ilgili üç farklı yorum nedir?
Günümüz dünyasında “Hanya’yı Konya’yı görmek” deyiminin anlamından başlayalım... Türk Dil Kurumu’na göre; Bir işin gerçek yönünü anlayarak aklı başına gelmek, görmek, anlamak ve akıllanmaktır.
Anlam böyle ama deyimdeki mekanlar nerede dersiniz?
Konya’ya bağlı olarak Hanya’yı da ülkemiz sınırları içerisinde bir yer olarak düşüyoruz çoğunlukla. Ancak işin aslı öyle değil-miş!
Gelin hep birlikte Hanya’yı Konya’yı görelim, doğrusunu öğrenelim.
Hanya nerede?
Hanya, Ege Denizi’nin en büyük adası olan Girit’te. Birçok medeniyetin üs olarak gördüğü tarihi bir adreste.
Osmanlılar Girit adasını fethederken, batı yönünden “Hanya” tarafından Girit’e giriyorlar. Bu bölge içinde ilk karşılarına çıkan yerin ismi ise ‘gönye-köşe’ anlamına gelen Gonya. Hanya’ya 15-20 dakika uzaklıkta.
Gonya’dan geçmeden Hanya’ya ulaşmak mümkün değil. Yani sözün doğrusu Hanya'yı Gonya'yı görmek... Ama nasıl oluyorsa Gonya, günümüzde Konya olarak kullanılır hale geliyor...
Sözle ilgili yorumlara bakarsak;
Batı kesiminden Hanya’ya varmak için önce Gonya’nın görülmesi gerektiği şeklindeki gerçek anlam.
Bir diğer görüş; güç merkezi haline gelen ve birçok savaş gören Girit'te katliamlar arasında kaybolup gitme, gününü görme anlamında kullanılması...
Son olarak da Osmanlı egemenliğinde olan adaya o dönemde insan göndermenin “sürgün” anlamı taşıması.