24 Haziran 2018 seçimlerinde vatandaşlarının oy kullanırken dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir? Yüksek Seçim Kurulu'na göre oy verme işleri nasıl olacak?

Yüksek Seçim Kurulu; 24 Haziran 2018'de yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimine yönelik yapılacak oy kullanma işlemi hakkında resmi siteden şu bilgilendirmeyi yapıyor. Her vatandaşın dikkat etmesi gereken konular ve oy verme işlemine bir bakalım.

Oy kullanmak için;

T.C Kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kilmik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikli belgelerden birinin sandık kurumuna ibrazı

(NOT: Üzerinde T.C. kimlik nuraması olmayan resimli veya resli bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Oy kullanılmadan önce kimlik belgesi veya seçmen bilgi kağıdı sandık kurulu görevlisine verilir. İsim seçmen listesinden bulunduktan sonra kimlik bilgileri kontrol edilir.

İki ayrı birleşik oy pusulası

Sandık kurulu mührü ile mühürlenmiş oy zarfı ile birlikte oy kullanacak kişiye Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimine ait 2 ayrı birleşik oy pusulası ve EVET / TERCİH mührünü verir. Oy kullanacak kişi bunlarla birlikte kabine girer ve tercih ettiği Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmamak kaydıyla mührü basar.

Bir müddet mührün kuruması beklenir ve birleşik oy pusulaları yazılı alan dışarı gelecek şekilde ayrı ayrı katlanıp aynı zarfa konur.

Kapalı oy verme bölgesinden çıkıp zarfı sandığa bizzat kendisi atar.

EVET / TERCİH mührü sandık kuruluna teslim edilir. Sandık seçmen listesinde ismin karşısına imza atılır ve kimlik kartı alınır oy verme işlemi tamamlanır.

ÖZETLE; Bir seçmen iki tercihte bulunacak.
Kendisine verilen iki oy pusulasında tercih ettiği parti veya ittifak ile, cumhurbaşkanı adayına oy verecek.
Milletvekili seçiminde iki ittifak grubu var. Millet İttifakı (CHP-İYİ PARTİ-SAADET PARTİSİ-DEMOKRAT PARTİ), Cumhur İttifakı ise (AKP-MHP) şeklinde.
Kendisine verilen mühürleri oy pusulalarına birer kez basacak. Kesinlikle ikinci defa basılmayacak.

Yasağa dikkat!

NOT: Oy verme sırasında cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası vardır. Oy verme işlemi için kabine girilmeden önce bu tür cihazlar sandık kuruluna teslim edilir. Oy verme işlemi sonrası da cihazlar tekrar geri alınır.

Bi'SORU DAHA?

Pisagor’un Adalet Kupası’nın özelliği nelerdir?

Pisagor nasıl bir kupa yapmıştır? Adalet Kupası'nın altı delik olmasına rağmen neden dökülmez? Kupadaki sınır aşıldığında ne olur? İşte Pisagor'un...

Beş para ver konuştur, on para ver susturamazsın sözünün anlamı nedir?

Atasözleri bazı olay ve kişilikleri o kadar iyi özetler ve anlatır ki. İşte onlardan birisi de "Beş para ver konuştur on para ver susturamazsın"...

RTÜK’ün açılımı nedir?

Günlük hayatımızın önemli parçaları olan televizyon ve radyolarla ilgili bir kurumdur RTÜK. Tam olarak RTÜK'ün açılımı ve görev alanı nedir?

TTK’nın açılımı nedir?

Temeli 1930’da atılan ve bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan resmi bir kurumdur TTK… TTK'nın açılımı, tarihi süreci ve kuruluş...

Derdini Marko Paşaya anlatmak deyiminin hikayesi nasıldır?

Marko Paşa kimdir? Neden insanlar derdini Marko Paşaya anlatır? İşte Marko Paşa ve hikayesi...

Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş deyiminin hikayesi nasıldır?

Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş sözünün çıkış hikayesi nasıldır? Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş deyiminin anlamı nedir?

Çizmeden yukarı çıkmak deyiminin hikayesi ve anlamı nedir?

Çizmeyi aşmak olarak da kullanılan çizmeden yukarı çıkmak deyiminin anlamı nedir? Çizmeden yukarı çıkmak sözü nereden gelir?

SOLOTÜRK nedir? SOLOTÜRK’ün tarihçesi nasıldır?

SOLOTÜRK’ün tanımı nasıldır? SOLOTÜRK ne zaman kurulmuştur? SOLOTÜRK’ün görevleri nelerdir? SOLOTÜRK nereye bağlıdır?